HTML

Mekk Mester

Felújítasz vagy építkezel? Akkor pontosan tudod, hogy a mesterek a pokol küldöttei. Írd meg nekünk!, mi történt veled!

Friss topikok

Építkezik? A nagyáruház segít (elrontani)

2014.07.09. 12:00 Mekk Elek úr

Az alábbi posztban Bélabácsi nevű kommentelőnk egyik kommentjét emelnénk ki, mert tökéletesen bemutatja, mennyire nincs könnyű dolga annak, aki nem építőipari mesterembernek tanult. 

Ma már - tisztelet a nagyon kevés kivételnek, szerencsére találkoztam ilyennel is - az értékesítők se tudnak lószart se. Minden, de minden információt az embernek magának kell kitúrnia vagy a netről, vagy szakirodalomból, vagy valami tényleg megbízható szakembertől, akinek csak a tanácsért fizetsz (vagy ha ismerős akkor nem fizetsz), de a munkát már nem neki adod. 

Példa a saját valóságomból: vályogházunk felújításánál a tetőszigetelés alá kellett páraáteresztő fólia (merthogy ha nem páraáteresztő, sanszos hogy később berohadnak az alatta lévő falak legalább részlegesen, de ebbe most nem megyek bele). Bemegyek egy nagy építőanyag-boltba, mondom mi kell. Mondja van, 70 m-es tekercs kb. 4.000 ft. Mondom ó de jó! Máshol 17.000 Ft környéke, de mielőtt megveszem, hadd nézzek rá az anyagra. Ránézek az adatlapra: páraZÁRÓ fólia.

Mondom az eladónak: ez nem az. Mondja: de az, a sógora is ezzel újította fel a házát, nyugodtan vigyem el. Mondom: mből van a ház ? Mondja: tégla. Mondom: az enyém vályog, lélegeznie kell, nem jó. Mondja: a falak úgyis eleget lélegeznek. Mondom, mostmár kissé bepöccenve: okoska, te tudod, hol a házam, mennyire szellőzik, hogy van megcsinálva, milyen talajon, milyen tájolással ? Mondja: nem. Akkor, mondom, vésd az eszedbe, hogy nem ugyanaz hogy csizmával szarba lépsz vagy beleszarnak a csizmádba, még akkor sem, ha te azt úgy gondolod, ergo két esélyed van: vagy megnézed, van-e páraáteresztő fóliád, vagy viszlát. 

homedepot.jpg
Ha nem néztem volna ennek (is, meg másnak is, meg mindennek is...a tököm tele volt már azzal hogy a házfelújítás végére simán többet tudtam az anyagokról, a technológiákról, ezek kombinációjáról mint az átlagos "magyarépítőipariember", de hát itt ez így megy, sajnos....) utána, szépen elhittem volna a hülyeségét, beraktam volna alulra a fóliát, rá a kőzetgyapotot és hopp ! Lehetett volna legkésőbb januárban csodálkozni, hogy miért penészedik a fürdőszoba. Vállalt volna felelősséget a rossz tanácsért? Persze, aha. Én meg szedhettem volna fel a szigetelést, dobhattam volna ki a fóliát, vehettem volna másikat és kezelhettem volna újra le a penészes helyeket.

Neked is van egy vidám, szomorú, tragikus, szóval tanulságos sztorid, ahol a mesterek megkeserítették az éled egy egyszerűnek tűnő feladat túlbonyolításával? Írd meg nekünk! A levelekből minden olyan információt kiszedünk, ami alapján egyértelműen azonosítani lehetne a résztvevőket, hogy ne egymással versengő kőművesek mártsák be a piacra betörni készülő gipszkartonosokat.

70 komment

Címkék: eladó nagyáruház

A bejegyzés trackback címe:

https://mekkmester.blog.hu/api/trackback/id/tr186482471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 15:29:56

Höhö... asszem a fagyi visszanyal.

Tökmindegy, hogy miből van a falazat, a födémhőszigetelés alá (belső oldalra) PÁRAZÁRÓ fóliát KELL tenni.
A cél mindig az, hogy a hőszigetelésbe ne tudjon pára kerülni se kivülről (ezt biztositja a páraáteresztő fólia, ami csak kifelé engedi a párát), se pedig belülről, amit RENDES párazárással kell biztositani.
Ha a hőszigetelés átnedvesedik, akkor a hőszigetelő képessége leredukálódik, valamint szépen elkezd penészedni.

Vályogfalnál pedig fokozottan figyelni kell a szellőztetésre, pláne a vizes helyiségeknél, ugyanis a párát elszivással vagy résszellőzővel/szellőztetéssel kell kordában tartani.

Kérdésem már csak az, hogy ez a blog, vagy a korábban futtatott Furdancs miért nem fog be egy olyan bloggert, aki legalább ért valamennyit a dolgokhoz, és az ilyen szintű cimlapos beégéseket megakadályozná? :)

Pharaoh85 2014.07.09. 15:38:56

A hőszigetelés alá párazáró kell, mert különben a meleg pára átmegy a hideg oldalra és szépen lecsapódik. Aztán a szigetelés állni fog a vízben, nem szigetel, berohad, penészedik.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.09. 16:03:44

@Kőmíves Kelemen:

A Furdancs blog :)

Amikor közreadták, hogy kell ételtartó dobozból meg beltéri dugaljakból kerti elosztószekrényt barkácsolni házilag :)

A hülye Index meg kitette címlapra, hadd hulljonak az agyhalottak :D

2014.07.09. 16:05:39

Alapértelmezés - nálam - hogy először körüljárom a témát (neten, gyártónál, szakkereskedőnél stb) Akkor megyek vásárolni, amikor már tudom, hogy mi kell és tudom hol veszem meg. Meg legalább érteni fogok hozzá egy kicsit, nem is értem, hogy ez mért nyűg. Nagy barkácsáruházakban eleve nem is szabad vásárolni, mert kurva drága és hülyék hozzá.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 16:07:01

@polyvinyl:
Még a kezdetkor hivtak magukhoz, de pont akkor született a lányom, úgyhogy nemet mondtam. Hála égnek :)

bunkó · http://bunko.blog.hu 2014.07.09. 16:58:05

Kedves poszter! Nem tudom, hogy kiket kérdeztél meg, akik ezt bölcs páraáteresztős tanácsot adták, de talán nem őket kellett volna.
A hőszigetelés meleg belső oldalára páraZÁRÓ fólia kell.

Bélabácsi 2014.07.09. 17:01:25

@Kőmíves Kelemen:

Megszólíttatásom okán, tisztázandó a képet: a kérdéses ház folyamatosan szellőztetve van (egyrészt lakjuk, másrészt pedig egy időzítővel ellátott szellőzőventillátor teszi a dolgát tőlünk függetlenül), befelé teljesen páraáteresztő (tégláig levakartunk mindent felújításkor, és csak természetes mész és társai mentek fel), kifelé nem. A ház padlástere klasszikus vályogházé, azaz döngölt föld. Ezen keresztül a falak remekül lélegeztek eddig is - miért is zárnám le ezt a természetes légutat mesterségesen egy párazáró fóliával, amikor az erre rárakott szigetelés is légáteresztő ?

@Pharaoh85: Ez egy tetőtér, itt télen sincs "hideg oldal", hiszen a meleg levegő felfelé száll és így a kőzetgyapot teteje is legalább 18-20 fokos, ergo nem tud kicsapódni a pára.

Bélabácsi 2014.07.09. 17:04:17

@bunkó: Aki a tanácsot adta, egy építészmérnök, aki maga is vályogházban él amit saját maga újított fel és pontosan úgy csinálta meg a szigetelését, ahogy én. Nála nyolc éve működik. Nálam is fog, remélem.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 17:07:27

@Bélabácsi:
Bocsánat, de akkor is hülyeség, amit csinálsz/csináltál.

Ha a kőzetgyapot teteje még most is 18-20 fokos, akkor ott igen komoly probléma van, ugyanis 10 cm gyapot felületi hőmérséklete -15 fokban sem szabad több legyen +3, +5 foknál.
A harmatpont pedig ~14-17 fok körül van (a páratartalomtól és hőmérséklettől függően), tehát 100%, hogy lesz párakicsapódás a gyapot felett, ha engeded a lakott térből távozni a gyapoton keresztül.

Ez pusztán fizika (ezen belül is épületfizika), és abban egyetértünk, hogy az eladók/tüzépesek nagy része síkhülye hozzá, de az nem jelenti azt, hogy laikusként te többet értenél ehhez (minden bántás nélkül)
Van az Indexnek egy remek fóruma (forum.index.hu/Article/showArticle?t=9084059&la=130943050), ahol SZAKEMBEREK adnak ingyen tanácsokat bárkinek, szinte azonnal.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 17:09:36

@Bélabácsi:
"Aki a tanácsot adta, egy építészmérnök"
Uhh... erre inkább nem mondok semmit :/
Komolyan néha elképedek a kollégák "szaktudásán".

A másik ilyen kedvenc tévedés (az egyik a párazáró-páraáteresztő témakör) a lépésálló és lépéshanggátló szigetelés keverése a közbenső födémen. Ég és föld a kettő.

Bélabácsi 2014.07.09. 17:15:30

@Kőmíves Kelemen: A puding próbája az evés - a történetnek legkésőbb ezen a télen meglátom a fináléját úgyis, majd megírom a tapasztalatokat.

Hőmérsékleteket a kőzetgyapot tetején nem tudom, csak saccoltam (merthogy most szigeteltem mindent le) a téli tetőtér-hőmérséklet alapján (az meg simán volt 18-20 fok, mert ott ment ki a meleg, ezért lett leszigetelve...), de télen már csak kíváncsiságból is meg fogom mérni.

Pont mert én magam nem értek hozzá lett az egész lemodellezve egy olyan házról, amit egy környékbeli építészmérnök barátom újított fel nyolc éve, és nála azóta minden rendben. Minden anyagot, technológiát vele egyeztettem.

A tippet a fórumhoz egyébként nagyon köszi - bár nagyon remélem, hogy egy jó darabig (három év szinte folyamatos felújítás után...) nem kell semmi komolyat csinálni a házon. Mostmár leginkább élni szeretnénk benne :)

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 17:15:34

@Bélabácsi:
Most lehet én értem félre a dolgot, de tisztázzuk:
A kőzetgyapot felett fűtetlen padlástér van, vagy lakott tetőtér?

Mert ha lakott tetőtér, akkor minek hőszigetelni a közbenső födémet?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 17:19:31

@Bélabácsi:
Én is 5 éve felújitok/épitkezek folyamatosan sajátkezűleg, és elég sok mindent dokumentáltam részletesen a blogon is.
A hőmérsékleti adatot mértem egy infrás hőmérővel, szóval elég pontos adat.
(Most idén télen nem voltak nagy minuszok, hogy a 25 cm gyapot felső hőmérsékletére rámérjek)

Addig nincs egyébként baj a párával, amig nem lesz rendszeresen gőzfürdő a fürdőszobában (vagy nagyon rendszeres főzés konyha esetén), mert azért bizonyos %-ot el tud vinni a gyapot. Minél vastagabb, annál többet.
De a párával dúsult gyapot hőszigetelési képessége jelentősen romlik a szárazhoz képest.

Sergei Alexis 2014.07.09. 17:20:44

Imádom az ilyen ügyfeleket, akiknek az okosságához még arrogancia és agresszivitás is párosul... jól megmondtad annak a hüjjje eladónak Bélabácsi, hogy csak 2 esélye van, szép volt!

Az ilyenekkel leszoktam íratni, hogy az ő kérésükre építjük be azt az anyagot vagy alakítjuk át amit kérnek és csatolni szoktam az építési naplóhoz. Mert majd mikor kedves Bélabácsinak széjjel rohad a hőszigetelése, akkor persze nem ő lesz a hibás, hisz ő nagyon okos és jobban tudja.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 17:21:32

@Bélabácsi:
Ok, akkor fenntartom az állitásaimat.

Bélabácsi 2014.07.09. 17:23:16

@Sergei Alexis: Én simán leírtam volna neked és alá is írtam volna, hogy pontosan így akarom - aki ezt nem vállalja be, az a nem fair.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 17:25:19

@Sergei Alexis:
Ezzel az a baj, hogy fafödém esetén a párakicsapódás még szerkezeti károkat is okoz, hiszen elrohad/gombásodik a födémgerenda.
Ha perre kerül a sor, hiába lobogtatod a papirt, hogy az ügyfél kérte igy, kivitelezőként/tervezőként/műszaki ellenőrként a te felelősséged, hogy ne épithessen be hülyeséget.

Sajátkezű kivitelezésnél természetesen mindenki azt csinál, amit akar...

Én alig tudtam lebeszélni egy idős házaspárt egy kőműves csapatról, akik a homlokzati hőszigetelést pogácsaszaggatóval akarták kilyuggatni, hogy "tudjon mögötte szellőzni".
A végső érvem az volt, amikor már nem hatottak az épületfizikai magyarázatok, hogy ha télikabátot vesz fel, akkor is átszellőztet mögötte? Mert ha a télikabát és az ember teste közé bejut a hideg levegő, akkor baszhatja a hőszigetelést.

Bélabácsi 2014.07.09. 17:26:29

@Kőmíves Kelemen: Kíváncsi leszek - a modellház amiről az anyagokat és a technológiát másoltam, nyolc éve "üzemel" ugyanezekkel az anyagokkal leszigetelve, nem rohad, nem penészedik. Ezért mertem így megcsinálni, mert a gyakorlatban is működő dolgot vettem át.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 17:29:56

@Bélabácsi:
"aki ezt nem vállalja be, az a nem fair."

Hála égnek kurva sok munkám van, de kb 20%-át elveszitem azzal, hogy nem megyek bele olyasmibe, ami alapvető tudásommal ellenkezik, és komoly problémákat okozhat később.
Én szeretek nyugodtan aludni, és nincs kedvem 5 év múlva biróságra mászkálni, mert a kedves kuncsaft gyereke pl asztmás lett a kőzetgyapotban tenyésző gombáktól.

Tartószerkezeti kérdésekben pedig nincs egyszerűen lehetőséged felelősen nyilatkozni. Megteheted, de azzal ki lehet törölni a seggünket, ha megtörténik a baj.
Csak a magyar kivitelezői mentalitás az, hogy ráhagyják inkább a tulajra, nehogy elússzon a munka emiatt. Meg a rendes megoldások általában drágábbak, bár a posztban szereplő fóliáknál ez pont forditva van.

csedársajt 2014.07.09. 17:31:30

Muhahhhahahhahhhahhaaa....:)

Egy "hiteles" poszt, óje, egyedül az menti -de nem nagyon- hogy ismeretlen sikhülye kommentelőnk irta, mi csak utánközlünk. Utánaolvasás nélkül. Ami egyébként itt is felesleges bizonyos képzettségi szint alatt.

Méghogy a "netet turja" hogy kell...persze..
..alapismeretek nélkül pont ezek lesznek a hogy telepiccsek windozt-tol, a hogy cseréjjek fékfolyadékot-ig mindenből...veszélyes és szakszerűtlen állatságok.

Mert alapismereteket nem közöl egy gyorstalpaló sem, és mind csak egy speciális esetről szól nagyon hézagosan, az álatlánosságokat, alapokat évek munkájával lehet elsajátitani , és nem 2 perc alatt elolvasni a neten.

Különben egy dolog a sokféle fólia közben azé'r motoszkál bennem: réges-régen, nem a nyomorközépkorban a penészes füstösviskók, hanem később a gazdagparasztok, nagy vályogházai, rendes fapadlóval, mindennel hogyan épültek mindeféle csudaszigetelés, plusz ilyenolyan _fólia_ nélkül? :D :D

Máig áll rengeteg vályog falusi ház, aminek az építésekor még semmiféle ilyen csodák nem voltak, és nem penészesek, és nem hidegek, és nem áznak, esnek szét ha karbantartják.

Jéééé.....

Sergei Alexis 2014.07.09. 17:34:52

@Kőmíves Kelemen:
Sajnos a mai építőipari helyzetben ha azt akarom, hogy kifizessenek, akkor nem veszhetek össze a megrendelővel. Így amíg tudom lebeszélem őket a hülyeségről, de vannak akiket még arról sem lehet meggyőzni, hogy az ég az kék nem pedig piros.

Kivitelezői felelősség terhel, de ha észrevételeztem, megreklamáltam, naplóba feljegyeztem és a megrendelő írásban lenyilatkozza, hogy márpedig mégis úgy lesz, akkor onnantól kezdve őt terheli a felelősség. Ha pedig bíróságra kerül a dolog, bármelyik buggyant szakértő megállapítja, hogy a szerkezeti kár egyértelműen a nem megfelelő beépített anyag okozta, arra meg ott az egész fenti hercehurca ami felment. Legalábbis remélem. Ha van jobb megoldás szívesen hallgatom :D

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 17:37:51

@csedársajt:
"Máig áll rengeteg vályog falusi ház, aminek az építésekor még semmiféle ilyen csodák nem voltak, és nem penészesek, és nem hidegek, és nem áznak, esnek szét ha karbantartják."

Jaja, csak éppen a 70 m2-es vályogház fűtési költsége évi 3000 m3 gáz, azaz 350e Ft. Mert a közhiedelemmel ellentétben a vályogfal nem igazán jó hőszigetelő.
Én a "nejlonba burkolt" 170 m2-es házban fűtök el 1400 m3 gázt, és nincsenek hideg pontok, tök jó a komfortérzet.

A vályogháznál meg nagyon figyelni kell a páraháztartásra, mert a vályog addig tartja meg a szilárdságát, amig száraz. Éppen ezért hőszigetelni egy vályogházat elképesztő költség, és nagyon oda kell figyelni, hogy mit-hová-hogyan.
Mi azt mondjuk, hogy aki vályogházat vesz, annak kurva sok pénze van, mert folyamatos karbantartást igényel egy ilyen épület.

Bélabácsi 2014.07.09. 17:39:55

@Kőmíves Kelemen: akitől vettük a házat, anno nem szilikát-alapú cuccokkal vakolta be kívül (ez eddig oké, ehhez nem nyúltunk), de belül mindent diszperzittel kent le. Eredmény (ahogy a házat megvettük): a gyerekszobában másfél méter magasan állt a falakon a penész, a fürdőszobában fölül fél méternyi és nem sorolom. Semelyik oldalra sem tudta kitolni magából a ház a párát, ezt rém drága és rém jó természetes anyagokkal orvosoltuk (a diszperzit tégláig való levakarását követően), azóta penész sehol.

Nekem alapelvem hogy rendesen legyen minden ilyesmi megcsinálva, ha több pénzbe kerül, beleteszem, max. tovább gyűjtöm a pénzt és később csinálom-csináltatom tatom meg, de rendesen és jó anyagból.

Nagyon remélem, hogy a beletett k**va drága fólia nem lesz kuka jövő nyáron, pont mert 4x annyiba került és mert okkal vettem meg.

Bélabácsi 2014.07.09. 17:41:50

@csedársajt: maradnék én a régi technológiáknál, csak ma már egy kicsit drágább a gáz annál, hogy megmaradjunk a tapasztott sár-döngölt agyag kombónál....

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 17:43:07

@Sergei Alexis:
Ez igy tévedés.
Semmilyen megrendelői papir nem ment fel téged a tartószerkezeti problémák alól.
Te vagy a felelős kivitelező, és MEG KELL TAGADNOD a nem megfelelő minőségű/nem odavaló anyag beépitését, mert egyszerűen a felelősséget nem hárithatod át a tulajdonosra, hiába vállalná.
Ez főként tartószerkezeti dolgokra van kihegyezve, jobb ha tudod, hogy a tervező/felelős műszaki vezető ÉLETE VÉGÉIG, vagy az épület élettartamáig felelős a tartószerkezeti dolgokért.

Pár évvel ezelőttig ez 10 év volt, de most már nem igy van.

Tudom, hogy nehéz helyzetben van az épitőipar, de nem hiszem hogy jól esne, hogy 15 év múlva egy csendes éjszakán rászakad a családra a berohadt fafödém, és a rendőrség vezetne elő emiatt, és gyakorlatilag tönkremenne az életed.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 17:46:13

@Bélabácsi:
Télen amikor nagy minuszok vannak, egy kiadós fürdés után fel kell menni a padlásra, és felhajtani a gyapotot. Ha nem nedves az alja, akkor okés.
Ha nedvesedik bármilyen kicsit is, akkor viszont csere.

Vályogháznál a fafödém alatt szokott lenni nádpalló vagy telibe deszkázás és vakolat, ez azért eléggé párafékezőként hat, illetve a faanyag is felsziv egy csomót.
Ha meg gipszkarton van, az értelemszerűen vizes helyiség felett impregnált, tehát komolyan párafékező réteg.

Bélabácsi 2014.07.09. 17:47:55

@Kőmíves Kelemen: na ezt figyelni fogom - köszi a tippet !

csedársajt 2014.07.09. 17:52:54

@Kőmíves Kelemen: A közhiedelemmel ellentétben nem jó hőszigetelő?
Nagyfater még a fürdőszobába telepitett vegyestüzelésűvel fűtötte, nem gázzal, de nem emléxem hogy a mai horrornyugdijaktol eltérően a nyomorszintet épp elérő posztszoci kisnyugdija ne lett volna elég kifűteni a 60nm-t, és gyerekkoromban nyáron is hűvösebb volt, mint a szomszéd kisrácék téglaházában a gyerekszoba, bár ez lehetett a más tájolás, kis ablakok, akármi miatt is..

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 18:00:11

@csedársajt:
Egy 60 cm-es vályogfal hőátbocsátási tényezője 0.88 W/m2K, a mai (elavult) előirások 0.45-öt irnak elő, amit nemsokára levisznek 0.3-ra, majd 0.2-re.

Ez vályogfalnál azt jelenti, hogy ~800 Ft/falm2/év energia távozik a falon keresztül gázfűtés esetén. Fával fűteni ennek fele.
A B30-as fal, vagy a tömör tégla egyébként rosszabb ennél (majdnem a duplája), ezért is van a közhiedelemben, hogy a vályog jó hőszigetelő. Ezekhez képest tényleg. De egyébként nem.
(a manapság épült/korszerűsitett házaknál törekszünk már most a 0.2 W/m2K értékű falazatokra)

A nyári hüvösséget ne keverjük ide, mert az a nagy tömegéből adódik, amivel értelemszerűen a lyukacsos téglák nem tudják felvenni a versenyt.

Bélabácsi 2014.07.09. 18:01:53

@csedársajt: azt nem tudom hogy az ő háza hogyan volt megcsinálva hőszigetelésileg (valószínűleg jobban mint a miénk), de nálunk a 80 négyzetméteres házban a Kőmíves Kelemen által megsaccolt 3.000 köbméter gáz tavaly télen majdnem elment - én igencsak örülnék, ha az ő 1.400 köbmétere környékére visszamenne a fogyasztásunk a szigetelés okán (hőkamerával megnézettük, szinte csak itt ment el a meleg, de itt aztán nagyon).

Bélabácsi 2014.07.09. 18:03:11

...akarom mondani: nem télen ment el ennyi, hanem egész évben.....

El-kúrom 2014.07.09. 18:03:39

Bélabácsi megokosodott mert már egyszer építkezett ezért rögtön ért is hozzá! Miért nem a kivitelezővel beszéli meg milyen fólia kell? Ja! Lehet, hogy megint a legolcsóbbal akarja csinaltatni az meg ennyi pénzért szarik rá! Vagy esetleg házibarkács? Internet blogokból tényleg jobban meg lehet tanulni egy szakmát mint több év gyakorlattal! Minimum három árajánlat- legolcsóbbat kidobni- referencia! Ja és akinek még egy vállalkozóija sincs attól ne várjunk garanciát!

El-kúrom 2014.07.09. 18:06:35

Ès még annyi, hogy ha akkora a rutin akkor miért az obi- ban vásárolsz? Benne van a nevében: BARKÁCSáruház!

Bélabácsi 2014.07.09. 18:06:46

@El-kúrom: Olvassál már feljebb egy kicsit. Építészmérnök nem hülye. Nem az "óccsó" volt a lényeg.

Bélabácsi 2014.07.09. 18:08:36

@El-kúrom: Ki mondta hogy barkácsáruházban vásároltam ?

lavór 2014.07.09. 18:24:21

Sose dolgoztak szakemberek egy barkácsáruházban.
Voltak olyan eladók (a múlt rendszerben), akiket érdekelt, mit árulnak, így utánajártak, beletanultak a dologba. Azonban manapság a túl magas fizetések és a remek munkabeosztások miatt gyorsan cserélődhet az eladói garnitúra, nincs motiváció. Akinek ez nem felel meg, menjen kis eldugott szakboltokba. Ott olcsóbb is az áru és még felbukkanhatnak hozzáértő eladók is...

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.07.09. 18:35:07

@polyvinyl: Még emlékeztek a Furdancsra? De jó! Gyertek és olvassatok tovább: furdancs.postr.hu :)

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2014.07.09. 18:38:28

@Kőmíves Kelemen: Kéne csinálni egy amolyan barkácsblog bajnokságot. Már nem ilyen beszólogatósat, az a luzerek játszótere, hanem amolyan falrakós-szegelős-hegesztőst. Mondjuk. Hmm?
Mi benne vagyunk: furdancs.postr.hu

csepke 2014.07.09. 18:46:43

Az a baj, hogy én például szívesen megfizetnék szakembert, és ezzel párhuzamosan szeretném nem kiképezni magam adott esetben burkolóvá, de akkor meg sosem tudhatom hogy a méregdrága pénzen valóban tisztességes munkát kapok. És általában nem. Ha meg nem ilyen volumenű munkában gondolkodunk mint ház komplett felújítása, hanem apróságban, arra meg egyenesen lehetetlen embert kapni. Még drágán is nehezen. Ezért is vannak ilyen barkácsolós dolgok. Utálom az ilyesmit, mert nem értek hozzá, nem élrdekel nem akarom csinálni, stb. de mégis muszáj.

El-kúrom 2014.07.09. 18:50:01

@Bélabácsi: arrol az építészmérnökről van szó aki szerint nem kell a szigetelés belső oldalára párazáró fólia? Egyébként a páraáteresztő tetőfóliával nem tettél rosszat. Párazáró tetőfoliát csak oda szabad tenni ahol megoldható , hogy a fólia és a szigetelés között kiszellőztetett légrés legyen. Tisztelettel: Egy igazi építészmérnök, 20 év kivitelezői gyakorlattal ( lehet hogy értek hozzá egy kicsit). Ui: az obi meg a baumax az barkácsáruház! Részemről lezàrva! Sok dikert!

vmaast 2014.07.09. 19:10:46

Tökmindegy hogy a sok okostojás hogyan ekézi a posztolót, attól még sajnos kiveszett az eladókból a szakértelem (nagy tisztelet a kivételeknek...). Az én kedvenc eladótípusom amúgy a 20 év körüli szoliscsaj, aki max. a zumba-edzésig jutott még el a köztéri mozgás terén, de görcsösen próbál meggyőzni, hogy miért jó nekem a membrános túracipő... ;-)

altona 2014.07.09. 19:55:39

Csak, hogy belekotyogjak: vályogházat nem felújítani kell. Ledózerolni.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 20:18:52

@Thoreau:
Amint a blogomon is látszik, én erősen pihentetem a dolgot, mióta a gyerek megszületett.
Különben is elmozdultam erősebben az energetika felé, abban igen aktivan tanácsadok, ami elviszi a blogra szánt/jutó időt.
Ennél többet nem tudok kiszoritani anélkül, hogy az a család rovására ne menne...

Nem véletlenül utasitok vissza mindenkit, aki együttműködésre kér fel, vagy szponzorcégeket, akik folyamatosan keresnek.

Az én gyomrom nem vesz be "hőszigetelő nanofesték"-hez hasonló maszlagokat, mert tudom, hogy egetverő baromság. (az ominózus poszt kommentjeiben feltettünk egy csomó kérdést, amire azóta sem kaptunk választ, a következő poszt ügyesen kikerülte az összes kényes kérdést)

Szerintem egy barkácsblog addig tud jól működni, amig hobbiszinten megy a dolog. Amikor már szponzorok állnak ott, akkor cenzúrázni kell a nem odaillő kommenteket (vagy nem is engedni a kommentelést, ahogy látni nálatok is). Innentől kezdve az egész egy elbaszott Ezermester újság, ami szintén csak termékbemutató sok-sok éve, kiveszett belőle a konkrét barkácsolás.
A google korában ezekre pedig semmi szükség azon kivül, hogy a hirdetőnél lecsapódik bevételként.

Lehet megfutamodásnak venni részemről a dolgot, de én majd akkor jövök "vissza", ha tényleg tudok vele foglalkozni.
De addig is belekötök az ilyen posztokba, mert felelős szakemberként nem hagyhatom szó nélkül a dolgot, pláne ha cimlapos, és ezrek olvassák a hibás kivitelezést.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 20:20:59

@altona: egyetértünk.
Racionálisan gondolkodva sajnos ez a legjobb lépés.

Fejesrob 2014.07.09. 20:28:00

Amúgy informatikánál is ez van, annyi baromságot hallok néha, hogy ketté áll a fülem. Barkácsáruházban én is szívtam már egy "tanács" miatt, szerencsére csak valami 1300 Ft-ot buktam.

Ezeket a fiatal srácokat nyilván elég szarul fizethetik, gond amúgy akkor van, ha okoskodnak én szoktam is mondani, nyugodtan mondja, hogy nem tudja, nem fogok a főnökéhez menni.

Fejesrob 2014.07.09. 20:31:06

@altona: Elmondanám, hogy egy ilyenben voltam a kánikula idején. Nem tudom, te hogy aludtál, de én légkondi nélkül kurvajól és egésznap jó hűvös volt.

Szerintem a jövő építőanyaga lesz.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.09. 20:39:05

@Fejesrob:
- statikailag nem elégiti ki a mostani szabványokat, vagy vasbeton pillérváz, vagy fa tartóváz kell hozzá
- nagyon oda kell figyelni, hogy ne kapjon nedvességet alulról
- csak kőzetgyapottal (vagy Baumit Open EPS-el) hőszigetelhető
- a legjobb hozzá az agyagtapasztásos vakolat, de azzal nem lehet mai modern igényeket kielégitő sima felületet létrehozni, valamint 2-3 évente mindig van olyan felület, amit javitani kell
- mészfestékkel festhető, műanyaggal (diszperzittel) nem tanácsos. Kevesen festenek manapság mésszel, és annál tényleg illő az évenkénti meszelés
- fürdőszobánál vagy előtétfalat csinálsz és azt csempézed, vagy nagyon odafigyelsz a fal páratartalmára
- rágcsálók szeretik
- itthon csak minősitett falazóanyaggal dolgozhatsz, tehát a helyben vetett agyagtéglák kiesnek, aminek meg van minősitése (pl Naturbau) nem is olyan olcsó

Szóval rohadt messze van a jövő épitőanyagától, tényleg csak azoknak való, akiket nem zavar ha 2-3 évente mindig kell egy kis kőműves javitanivaló a házon.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.07.09. 21:51:07

valyoghazat valo igaz le kell tolni dozerrel
ugyis csak dongolt fold, igy -szerintem- szet lehet teriteni a kertben, szoval elszallittatni nem is kell olyan sok sittet

gigabursch 2014.07.10. 07:36:44

@Kőmíves Kelemen:
Pontosan egyetértek a fenti hozzászólásaiddal.

A híres-neves Makovecz is építész(mérnök).
Egy épülete sem született, ami 5 éven belül ne ázott volna be, vagy nem lett volna hőhidas.

De azért ünnepeljük.

Egyes épületei kimerítik az ízlésterror fogalmát (nálam pl. a csíkszeredai templom), más épületei meg a maximális használhatatlanság kategóriát (sárospataki Fészek-ház).

Amúgy a harmatpontról úgy általában elég sok embernek nincs fogalma. Egy jól kialakított épületben meg nincs szükség kényszerszellőztetésre, mert a falak páraáteresztő képessége mindezt rendezi.
A vályognál meg a pára falon keresztüli mozgása amúgy is fontos, mert ennek hiányában a vályog elkezd porlani. A pára nem egyenlő vizesedéssel, de sok mekkmester ezt sem tudja.
De ezt elég sokan nem tudják.

Amolyen népi bölcsességként: Vagy Pók, vagy Penész, mindegy csak P betűvel kezdődjön. Ez a két lehetőség áll egy épület előtt.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.10. 08:22:28

@Thoreau:

"Még emlékeztek a Furdancs blogra?"

Igyekszünk elfelejteni :D

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.10. 08:44:10

@gigabursch:
Csináltam Makovecz házra kiviteli tervet. Mivel a "mester" nem engedett a kinézeten semmit se módositani, vért hugyoztunk mire meg tudtuk oldani műszakilag, hogy jó is legyen.
És ez csak szimpla családi ház volt, nem is valamelyik nagyobb épülete, amiknél tényleg sok gond van.

cenzuratroll bosszanto 2014.07.10. 08:49:40

@Bélabácsi:

"(a diszperzit tégláig való levakarását követően)"

Már másodszor írod, hogy tégláig vakartátok le a vályogházat. Valami nem gömbölyű a sztoriban. Vagy a ház nem vályog, ha tégla van alatta, vagy nem vagy tisztában a "vályogtégla" és a "tégla" szó jelentésével ha házzal és fallal kapcsolatosan használják..

cenzuratroll bosszanto 2014.07.10. 08:52:24

@Kőmíves Kelemen:
Vályogfalat ne a mai csodafalakhoz hasonlítsd.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.10. 08:56:38

@cenzuratroll bosszanto:
Összehasonlitottam a B30-as és tömör tégla fallal is, ha méltóztatnál egy sorral lejjebb olvasni.

A vályogház olyan, mint veterán autóval mászkálni. Egy bizonyos réteg számára tiszteletet parancsol, sokan irigykednek érte, de a háttérben zajló heti/havi szopásokat már nem vállalnák be.
Egyszerűen túlhaladta az élet.

(Mondom mindezt úgy, hogy vályogházban nőttem fel, és van pár barátom, akik vályogházzal szívnak most is.)

Szzzz 2014.07.10. 10:08:24

@csedársajt:

Úgy, hogy orrán száján folyton szellőzőtt, télen pedig ha meleget akartak, akkor fűtöttek mint az állat. Dehát nem volt tétel, mert a fa az olcsó volt, meg eleve egy kulák portája körül is akad azért mindig mit eltüzelni. A nem annyira gazdag parasztok pedig csak fűtötték a pitvart, éjjel meg a 0 fokba aludtak a dunyha alatt.
Ez a vályogház valami idétlen divat let amúgy, egyszerre csak menő lett szarból tapasztott házban lakni, sosemvolt paraszti bukolikus szarokon nosztalgiázni, bezzegrégenmindenjobbvoltozni.

Szzzz 2014.07.10. 10:26:08

Amúgymeg tele van az ország kreténekkel, akik ennyire el vannak tájolva. Hogy azt hiszik, hogy a minimálbéren tartott bolti lótifuti eladónak érteni kell bármihez is. Rendes szakembert persze nem fizet meg, meg mert hát tiszta lehúzás, hogy mond pár szót, meg rajzolgat ilyen terveket, aztán elkéri a százeer forintot. De ugyanakkor persze lelkesen vásárol mindenféle drága szarokat, mert attól biztosan pont jó lesz arra, ami neki kell. Az ilyeneknek lehet kiválóan eladni az ozmózisos vízszűrőt, mágneses matracot, és a párazáró-lélegző-hőtükrös-antinakteriális-beépített infrasugárzós fóliát. A szarral tapasztott házába.

Kopasz Szuzukis 2014.07.10. 10:42:48

@Kőmíves Kelemen: Egy tanárom mondta: én mindíg megtalálom azt a mérési módszert, amivel bebizonyítom egy dologról, hogy miért jó. Majd rögtön ez után egy másikkal azt, hogy miért nem. Csak az a kérdés, ki, mennyit fizet?

A legnagyobb gond a mai földház építésekkel nem az, hogy nem "korszerű", hanem az, hogy nincs megfelelő minőségű segédanyag. A cséplőgépek korában külön kezelték a csépszalmát és a pelyvát. A pelyva az az apró "szöz", ami a gabona kalászáról vált le. Ez az anyag recés felületű, nagyon laza szerkezetű. A másik adalék a pelyva helyett a pozdorja: kender vagy len szárának feldolgozásakor keletkezett. A benne maradó rövidebb cellulózszálak miatt szintén nagy kapaszkodóképességgel bírt.
Az igazi építési vályogot, vert falat, tapasztó agyagot pelyvával vagy pozdorjával lazították, tették hőszigetelővé!!! Szalmát csak a gazdasági épületekhez használtak. Vagy a födém felső szigetelésére. Már ha nem szénatárolásra használták a padlásteret. Ami vidéken igen gyakori volt.
A másig nagy gond a "mérési eredményekkel", hogy figyelmen kívül hagyják a földfalak, -födémek dinamikus páragazdálkodását, és légszáraz körülmények között mérnek. Ekkor -természetesen -sokkal rosszabb eredmények jönnek a földfalazatokra. A földfalazatok természetes nedvességtartalma jóval magasabb, mint a száraz, szilárd építőanyagoké. A pára az épület belsejéből a falba diffundál. Mivel a fal egy kicsit hidegebb, egy része ott lecsapódik, majd elindul kifelé, a külső falsík irányába. A lecsapódáskor hő szabadul fel. A fal külső részén alacsonyabb a párakoncentráció, így ott a kifelé áramló nedvesség elpárolog. Persze, ekkor hőt von el a hörnyezetétől. Ezért hűt nyáron a JÓ földfal.
Persze, a jó vízszigetelés alapvetően fontos. De nem csak a földfalaknál, hanem a tégla-, és más szilárd falazatoknál is.
A másik döntő hiba a nem megfelelően méretzett eresz. Sokan azt hiszik, - köztük az építés urak, hölgyek is - hogy az eresz csak arra való, hogy az esőcsatornát tartsa. Így röhejes, 20-40 centi széles ereszaljakat terveznek. Nehogy elrontsa a "látványtervet". Pedig egy szép, széles eresz nagy mértékben meggátolhatja a csapódó esővíz falra jutását. Nem véletlenül készültek a régi házak sokszok méteres eresszel.
Tapaszolás: szintén a megfelelő adalékok hiánya, a régi technológiák "korszerűsítése" miatt hiszik azt, hogy nem lehet tükörsima falat tapaszolni. Pelyvás (nem szalmás!!!) tapasz alaprétegnek, erre gipszes agyagtapasz. Meszelésre nem tiszta meszet használtak, hanem 5-10% gipszet kevertek a bevonómasszába. Különben is, a természetes eredetű rücskösséget nagy divat mesterséges struktúrálással imitálni. Betonfalra fűrészporos tapéta, vagy strukturált hungarocell lap. Az mennyivel jobb?

Mindezek tetejében a saját tapasztalat: 70 négyzetméteres, 2 szobás vályogház fűtésére évente 50-60 mázsa dorogi brikettet használtunk. Az utána megépült szintén 70 négyzetméteres "korszerű", B38-as falazatú házhoz 80-90 mázsa kellett. Pedig a födémszigetelés dupla vastagságú volt, mint a vályogházé. Mielőtt bárki belekötne a régi vályogházat az utcabeli többi, nem vályogházzal együtt egy nagy tavaszi áradás vitte arrébb úgy 10 méterrel, ezért kellett lebontani.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2014.07.10. 10:45:16

@Kőmíves Kelemen: na ha már írtál egy ilyen posztot, írhatnál egy olyat is, hogy akkor mit/miből érdemes építeni?

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.10. 10:52:53

@Kopasz Szuzukis:
Amit leirtál az mind igaz.
Csakhogy a régi, hagyományosnak mondott pelyvás vályogtégla nem elégiti ki az elvárt minőségi osztályt, magyarul nem tudod szabványositani, emiatt épitőanyagként nem forgalmazható.
Most már az e-naplóval sújtott épitkezéseken még a kötöződrótról is minőségi tanúsitványt kell feltölteni, egyszerűen nem fogadják el semminek.

Magyarul régi vályogházakat lehet vele pofozgatni, de lakóépületre nem kapsz vele engedélyt. Kivéve a már emlitett Naturbau-s vályogtégla, meg talán azóta minősitettek még párat.

A tapaszoláshoz pedig ember kellene, aki érti hogyan kell csinálni. Aki ilyen, megkéri az árát, hiszen a tudása kincset ér, ezt viszont kevesen fizetik meg, inkább szenvednek a cementes vakolattal ellátott vályogházban.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.07.10. 10:55:03

@wmiki:
Szeretném folytatni a megkezdett "tudálékos" posztsorozatomat az általad emlitett dologgal is, de egyszerűen nincs időm rá.
Kiélvezem az elsőgyerekes apaságot inkább, aztán meglátjuk, hogy később lesz-e rá igény még.

altona 2014.07.10. 14:25:25

@Kőmíves Kelemen: @Fejesrob: a szar? Mert főleg abból van.
Építőiparos vagyok, főleg felújítok, vályogra mindíg tanácsolom a tulajnak, ha van elég placc a telken, ásasson egy qwa nagy gödröt, oszt tolja bele....

Semmire se való, némelyiknek nemhogy szigetelt, de alapja sincs, süllyed, reped rohad....
1928-ban épült téglaházban élek, alapja szigeteletlen, belül gkarton, kívül 5 cm nikecell, új műanyagablakok...
/persze téglából se' építenék...
az építőanyag: veloxbau.hu

altona 2014.07.10. 14:34:10

@gigabursch: belekotyogok....
Makoveczet más miatt tiszteljük:-) Jó magyarember volt, ennyi.

Épületeitől okádnom kell, ez már így marad. Sikítófrászt kapok a sok feleslegesen elbasott faanyag miatt. Funkcionalításról pedig tényleg nem beszélhetünk a Mester művei kapcsán.
+aztán, ki tudta megfizetni a szarait, ugye?!

altona 2014.07.10. 14:44:37

@cenzuratroll bosszanto: nem, de megépítem....
értem én, hogy adott egy vályogház, ki kell pofozni, de mint kivitelező, messzire elkerülöm az ilyeneket....
Csak a szopacs van vele. A "Régi bezzegöregek" tudtak építeni, csak a függő, vizszint, derékszög, meg az EGYENES volt számukra ismeretlen, de nagyon.
Volt olyen, hogy vályogházban csináltam tálcás mennyezetet, -folyamatos vérthányás közepette, mire meg tudtam rögzíteni a vinklit az oldalfalon - a munka végeztével nem hittem a szememnek, hogy mitől olyan ferde a menyó. Kontrol után kiderül, hogy a falakban csak 4-6 centi volt az eltérés a függöhöz, de még a helység közepén lévó beltéri ajtó is 6 cm-t dől jobbra. Elszédültem, és kijelentettem, ilyen fost:SOHA többet.

altona 2014.07.10. 14:47:17

@Szzzz: Minden szavad ARANY ÁLLÍTMÁNY!!!!

gigabursch 2014.07.22. 09:50:36

@Kőmíves Kelemen: @altona:
Nem feltétlen számítottam arra, hogy valaki "belülről" fogja itt igazolni mindazt, ami fentebb leírtam, de tény ami tény: Borzalom.

netface 2014.07.25. 12:06:47

Megint nem frissül ez a trágyadomb. Törölve lesz a könyvjelzőkből.
Ez nem állapot bassza meg, hogy idecsődítitek a népet és basztok moslékot önteni a vályúba!

Rezsnyák Péter 2015.02.04. 09:35:44

@Bélabácsi: Akkor kurva nagy baj van, ha kívül 18-20 fokos a hőszigetelés!!
süti beállítások módosítása