HTML

Mekk Mester

Felújítasz vagy építkezel? Akkor pontosan tudod, hogy a mesterek a pokol küldöttei. Írd meg nekünk!, mi történt veled!

Friss topikok

Az elátkozott ablakcsere

2014.07.04. 09:07 Mekk Elek úr

Neked is van egy vidám, szomorú, tragikus, szóval tanulságos sztorid, ahol a mesterek megkeserítették az éled egy egyszerűnek tűnő feladat túlbonyolításával? Írd meg nekünk! A levelekből minden olyan információt kiszedünk, ami alapján egyértelműen azonosítani lehetne a résztvevőket, hogy ne egymással versengő kőművesek mártsák be a piacra betörni készülő gipszkartonosokat.

Amikor vettük a házat, még jó ötletnek tűnt, hogy az amerikai konyhás nappali két sarkán (egy a konyhában, egy a nappaliban) is hatalmas üvegfelületek vannak, tulajdonképpen a padlótól a plafonig. A baj azzal volt, hogy sem az üveg hőáteresztő-képessége, sem a tokok összeeresztése nem volt tökéletes, magyarul télen dőlt be a hideg, akármit csináltunk. Így aztán három év után eldöntöttük, hogy az egyik sor ablakot, ahol két 120x240-es ablaktábla, illetve egy dupla szárnyú teraszajtó volt, kicsit megokosítjuk.

Nem akartunk sokat, csak kisebb ablakokat, egyszárnyú teraszajtót, és egy mellmagasságig érő falat, ami pótolja ezt az egészet. Építési engedélyt nem kértünk, egyrészt mert azt nem szokás, másrészt mert úgy olvastuk a törvényt, hogy nyílászáró nagyobbításához kell, mi meg ugye nem nagyobbítottunk semmit, pont ellenkezőleg.

Elkezdtünk nézelődni. Találtunk egy generálkivitelezőt, aki vállalta, hogy kiszedi a régi dolgokat és berakja az újakat, max, két nap alatt megoldják az egészet odáig, hogy áll a fal, bent vannak az ablakok, és felment egy réteg glett a falra. Ablakot nem tudtak hozni, de abban (akkor még) nem volt hiba, mert a net tele van ablakosokkal, kértünk vagy tíz árajánlatot. Nem nagyon óvatoskodtunk, mert nem volt olyan nagy különbség az ötkamrás kétüveges, illetve a hatkamrás háromüveges megoldások között. Aki ezt nem érti, annak legyen elég annyi, hogy a hétköznapi ablakosoknál kapható dolgok közül a felső polcról választottunk. Ehhez képest a következők történtek.

ablak1.jpgKivitelező megjön, hipp-hopp elbontják az ablakokat, felhúzzák a falakat ytongból. Megjönnek az ablakosok, hipp-hopp berakják az ablakokat és az egy darab teraszajtót. Be is esteledik, mindenki megy a dolgára. Este jut eszembe, hogy már csak megnézem ezt a háromüveges ablakmegoldást, mert nem is láttam még ilyet. Nézném, de nem látom, nem értem, hogy lehet, hogy tök ugyanúgy néz ki, mint a lakás más pontjain maradt hagyományos kétüveges. Zseblámpa fénye kétszer törik, csak két üvegtáblát látok, fura az egész. Másnap hívjuk az ablakos céget, hogy most akkor nézzék már meg, jó cuccot hoztak-e, mert nekünk nem úgy tűnik. Hoppá, hát tényleg, nem.

Nehéz ezt mondanom, hogy ne akadjunk meg azon, hogy lehet elcseszni egy olyan rendelést, ami tulajdonképpen kér egyet-egyet a lehető legjobb termékeinkből. A lényeg, hogy elismerték a hibát, felajánlották, hogy válasszunk:

a) marad minden így, ők visszafizetik a különbözete

b) az ötkamrás keretek maradnak, és hoznak bele a kétrétegű ablak helyett háromrétegűt pár nap múlva, és visszafizetik a különbözet erre eső részét

c) hoznak mindenből olyat, amit rendeltünk, viszont az legalább hat hét, míg legyártják.

A bét választottuk, de nem is ment olyan egyszerűen ez sem. A kis, 90x120-as ablakokba simán berakták a vastagabb üvegtáblákat, de a 90x240-es teraszajtóba való tábla olyan baromi nehéz volt, hogy keret nélkül nem bírta a szállítást. Így történt meg az a csúfság, hogy az első pótlékról a beszerelés után közvetlenül derült ki, hogy egy 15 centis hasadás van rajta a bal alsó sarkánál, a második pótlék egy hét múlva pedig eleve törötten jött le az autóról.

Repedes.jpg

Nem is olyan nagy dolog egy kis repedés,
hát azért van még két másik réteg üveg

Nyilván mindkettőt visszaküldtük, a cég pedig példásan együttműködve szépen javítgatta a bakikat, és még csak ordibálni sem kellett velük, sőt éreztették, hogy ez nekik is baromi kellemetlen. Végül az lett a megoldás, hogy a gyárban eleve egy (ötkamrás) keretbe rakták be a majdnem hetvenkilós üveget, és így már szerencsésen kibírta a harminc kilométeres utazást és a beszerelést is.

Utána már csak a szúnyoghálókat cseszték el, mert a méreteket a felméréskor és a tervezéskor adták meg, a végeredmény meg itt-ott eltért egy-két centivel. De megoldottak mindent, ha nem is túl szépen.

A tanulság pedig mi? Hát, hogy mindig kérjünk számlát. Szép összeget spórolhattunk volna az áfa lenyelésével, de akkor tuti, hogy még mindig csak futnánk a pénzünk után. Így csak cég alkalmazottja célozgatott arra, hogy igazán elfogadhatnánk ezt a törött üveget, mert neki senki nem fizeti ki, ha egy helyre többször is vissza kell mennie. De aztán nem tudott mit mondani a "nem gondolod, hogy ez engem érdekel, ugye" kérdésre.

26 komment

Címkék: garancia számla ablakcsere új építésű lakás

A bejegyzés trackback címe:

https://mekkmester.blog.hu/api/trackback/id/tr646464733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bélabácsi 2014.07.04. 10:40:17

Nem, szerintem nem ez a tanulság, hanem:

a.) kiválasztott ablakot a gyártó honlapján cikkszám és más látható paraméterek alapján beazonosítani, ha úgy nem megy, akkor az ügyfélszolgálatukkal
b.) rendelésnél az ablakosnak bediktálni a cikkszámot, elküldeni emailen is, ennek a számlán is szerepelnie kell, továbbá felhívni a figyelmét hogy ezt ellenőrizni fogod a helyszínen és a számla átvételekor
c.) kiszálláskor ablak leellenőrzése, stimmelés esetén lehet dolgozni, nem stimmelés esetén üvöltve leb***ás, merthogy te megmondtad előre, és munkások elzavarása haza

A magyar építőiparban semmit és semminek az ellenkezőjét sem lehet ill. szabad elhinni, csak a saját kiokosodás, tájékozódás és az ellenőrzés, ellenőrzés, ellenőrzés segít !

peter3374 2014.07.04. 10:41:38

Akkor lesz az igazi szopás amikor a vékony tok meg a gyenge vasalat nem bírja majd el pár év múlva a három rétegű üveget, és a három rétegen megspórolt hatalamas fűtés díjon ami lesz kb. 458Ft az öt év alatt, bejön az a kis extra költség amiért újra kicserélitek az egészet.
Pláne a teraszajtó lesz mókás, a 3 réteg nagy súlya miatt...

Bélabácsi 2014.07.04. 10:44:01

@peter3374: Jaj, hát miért szóltál....ezzel lelőttél egy posztot 2016-ból :)))

Boka1 2014.07.04. 10:49:18

A legjobb, amikor a valamelyik réteg ablak belül koszos. csak napfénynél derül ki.

lala77 2014.07.04. 11:12:23

peter3374 ott a pont:) Nem kell ahoz pár év, persze függ attól mennyit nyitogatják...

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.04. 11:16:21

"hogy ne egymással versengő kőművesek mártsák be a piacra betörni készülő gipszkartonosokat"

:)

fifibá55 2014.07.04. 11:18:34

Nem tudott mit mondani a "nem gondolod, hogy ez engem érdekel, ugye" kérdésre.

Biztos haverja volt a beszerelő, hogy tegeződött vele.
Normális kommunikáció esetén feltehetőleg fel sem merült volna a tagban, hogy pimaszkodjon.

fifibá55 2014.07.04. 11:19:51

@peter3374: Te is tapasztalatból írod? :(

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.07.04. 11:33:25

ezt valaszolni: De aztán nem tudott mit mondani a "nem gondolod, hogy ez engem érdekel, ugye" kérdésre.

jo nagy mocsok dolog...
mondjuk lehetett volna celozgatni a megfelelo eloellenorzesre :)))

peter3374 2014.07.04. 11:41:12

Még a legjobb vasalatok is sokkal korábban tönkremennek a három rétegű üvegek hatalmas súlya alatt, pláne ha az egész tok és vasalat eleve kétrétegűre lett méretezve.
Képzeld el amikor egy teraszajtó jóval több mint 100kg...
Persze ezt nem a vevőnek kellett volna tudnia, hanem az értékesítőnek.
De ahogy én látom a nyílászárósoknak a 10%-ának ha van talán valós tudása nem csak eladni akar bármi áron.
Pláne itt, ahol puszta pénzkidobás a három rétegfű üveg a nála sokkal rosszabb tokban.
Pláne ha nyáron besüt rajta a nap, akkor egy kétrétegű hövisszaverős üveggel nagyságrenddel jobban jártak volna mint egy sima három rétegűvel.

Nekem anno kizárólag az internormnál volt olyan felkészültségű az üzletkötő, hogy tudta mit beszél és milyen tájolásra milyen üveg kell.
Kár, hogy annyira drágák, hogy nem érte meg.

lala77 2014.07.04. 12:04:18

Na de várjál, hogy mi fog történi:) Elkezd majd lógni az ajtó, ablak (szorulni fog) aztán visszamennek "garanciába" állítani rajtuk. Ezt addig tudják játszani amíg már nem lesz hova emelni az ajtót, ablakot (pánt oldal felöl maxra tolja az emelést, de ahová záródik ott lent még mindig szorulni fog) mert felvesznek egy rombusz formát:) Aztán már nem marad más hátra mint a gyártó meg a beszerelő részéről a pingvinezés mert addigra már lejár a garancia, szavatosság, stb.:)))) A "B" helyett a "C" megoldást kellett volna választani.

Tapmancs 2014.07.04. 12:07:54

Nem is értem miért nem pörög ez a blog. A téma jó, az emberek többségének van építkezéses-felújításos sztorija.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.07.04. 12:12:43

teraszajtoba valo igaz hogy nem votl bolcs dontes 75 kg -ot betolni, ha ezek kepesek voltak elk.rni az ablakot tutti a vasalatra nem vigyaztak...
nem keso meg lecserelni :)))

Bélabácsi 2014.07.04. 12:15:50

@peter3374: Ma már - tisztelet a nagyon kevés kivételnek, szerencsére találkoztam ilyennel is - az értékesítők se tudnak lószart se. Minden, de minden információt az embernek magának kell kitúrnia vagy a netről, vagy szakirodalomból, vagy valami tényleg megbízható szakembertől, akinek csak a tanácsért fizetsz (vagy ha ismerős akkor nem fizetsz), de a munkát már nem neki adod.

Példa a saját valóságomból: vályogházunk felújításánál a tetőszigetelés alá kellett páraáteresztő fólia (merthogy ha nem páraáteresztő, sanszos hogy később berohadnak az alatta lévő falak legalább részlegesen, de ebbe most nem megyek bele). Bemegyek egy nagy építőanyag-boltba, mondom mi kell. Mondja van, 70 m-es tekercs kb. 4.000 ft. Mondom ó de jó ! Máshol 17.000 Ft környéke, de mielőtt megveszem, hadd nézzek rá az anyagra. Ránézek az adatlapra: páraZÁRÓ fólia. Mondom az eladónak: ez nem az. Mondja: de az, a sógora is ezzel újította fel a házát, nyugodtan vigyem el. Mondom: mből van a ház ? Mondja: tégla. Mondom: az enyém vályog, lélegeznie kell, nem jó. Mondja: a falak úgyis eleget lélegeznek. Mondom, mostmár kissé bepöccenve: okoska, te tudod, hol a házam, mennyire szellőzik, hogy van megcsinálva, milyen talajon, milyen tájolással ? Mondja: nem. Akkor, mondom, vésd az eszedbe, hogy nem ugyanaz hogy csizmával szarba lépsz vagy beleszarnak a csizmádba, még akkor sem, ha te azt úgy gondolod, ergo két esélyed van: vagy megnézed, van-e páraáteresztő fóliád, vagy viszlát.

Ha nem néztem volna ennek (is, meg másnak is, meg mindennek is...a tököm tele volt már azzal hogy a házfelújítás végére simán többet tudtam az anygaokról, a technológiákról, ezek kombináéciójáról mint az átlagos "magyarépítőipariember", dehát itt ez így magy sajnos....) utána, szépen elhittem volna a hülyeségét, beraktam volna alulra a fóliát, rá a kőzetgyapotot és hopp ! Lehetett volna legkésőbb januárban csodálkozni, hogy miért penészedik a fürdőszoba. Vállalt volna felelősséget a rossz tanácsért ? Persze, aha. Én meg szedhettem volna fel a szigetelést, dobhattam volna ki a fóliát, vehettem volna másikat és kezelhettem volna újra le a penészes helyeket.

whale 2014.07.04. 12:30:11

@Bélabácsi: Bélabácsi, méretre csináltatott ablaknál nincs cikkszám. Ez nem konfekcioáru. Méretre gyártják a tokot is a kiválasztott színű, K értékű profilból és a belevaló üveget is a kívánt paraméterek szerint. (ld. hány rétegű, fóliás-e esetleg, meg a többi csingilingi...)

Bélabácsi 2014.07.04. 12:36:09

@whale: Akkor is meg tudja a gyártó mondani, milyen ismérvek alapján lehet beazonosítani hogy az-e, ami, valamint hogy mire kell figyelni a beépítésnél.

Én így járnék el: megrendelném a gyártónál, elhoznám vagy elhozatnám tőle a gyártó által megadott, pontos beépítési paraméterekkel együtt, majd keresnék egy beépítőt (akár a gyártó által ajánlottat) és vele a kapott gyártói paramétereket kíméletlenül, pontról pontra betartatnám.

Mekk Elek úr 2014.07.04. 12:55:27

@Bélabácsi: A 2016-os posztot ellőttétek, de ezt külön kiemelném majd valamelyik nap, ha nem baj.

whale 2014.07.04. 13:03:56

@Bélabácsi: Nem igazán, ez a poszt pont erről szól, hogy ha a gyárban összekeverik a rendeléseket, simán kapsz szar ablakot.

Rosszul tennéd. Ha elfogadsz egy jó tanácsot, csak olyan ablakossal kezdj, aki SAJÁT gyártó ÉS beépítő kapacitással rendelkezik.
Az a legnagyobb csapda, hogy más méri fel, más gyártja, más építi be. Onnantól kezdődik az egymásra mutogatás. Ki mérte, ki gyártotta, ki építette be....?

toreki 2014.07.04. 14:57:03

@lala77: nem jár le a garancia arra a hibára, amit korábban már bejelentettek, és az eladó/gyártó nem tudott javítani. Erre a hibára a jótállás meghosszabbodik a bejelentés, és a javítás közötti időtartammal, vagyis ha tízszer javították, és még mindig nem jó, akkor az első bejelentéstől mostanáig.

lala77 2014.07.04. 15:20:46

@toreki: igazad van, csak ez nem olyan dolog, hogy otthagyod javításra X napra és annyival hosszabodik a garancia. Mondjuk bejelenti, hogy rossz, szerintem igen gyorsan kijönnek (tudván, hogy amúgy is rossz, mert a felmérő/beépítő/gyártó kombinációból valaki 100%-ig tisztában van vele, hogy amit itt csináltak az nem jó), ott vannak kb. 20 percig azátán cső (újabb X ideig nem fog szorulni). Szóval azt akarom mondani, hogy ki tudják bekkelni azt az időt (ha szerencséjük van), amíg lejár a gar/jótállás/szavatosság stb.

toreki 2014.07.04. 16:05:38

@lala77: M egyszer mondom, nem jár le a jótállás. Minden alkalommal ki kell tölteni a jegyzőkönyv fogyasztói kifogásról nyomtatványt, a cég ad papírt arról, hogy mit javított. A harmadik javítás után elállok a szerződéstől, mert nem tudják megszüntetni a hiba valódik okát. Persze ezzel utána menni kell a Békéltető Testülethez, rosszabb esetben pereskedni, de megfelelő papírokkal a kezedben nyert ügyed van.

zsoci 2014.07.04. 16:12:30

öt vagy hatkamrás...Ablakot, ajtót csak fából.

walaki_aki 2014.07.04. 16:50:15

@peter3374: Nem akarlak elkeseríteni de 3 rétegű üveggel szerelt teli üveges ajtó (1 osztással) évek óta hibátlanul szuperál. Annyi, hogy nagyobbak a zsanérok de a keret ugyan az mint a 2 rétegűnek (mindegyik van a családban. Rehau profil). Szigetelésben meg ég és föld a kettő.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.07.04. 17:46:42

@walaki_aki: es a vasalat az milyen? szoval azert nagyobb sulyt elmeletileg nagyobb vasnak kellene tartania...

kgl · http://hobbiasztalos.blog.hu 2014.07.04. 18:05:47

@Bélabácsi: Na ugyan ezért nem engedtem semmilyen szakit a házam építéséhez, még segédmunkást sem. Magam készítettem mindent, persze előtte ki kellett okosítanom magam szakkönyvekből. Az ajtókat és az ablakokat is magam csináltam és a 3 rétegű thermo üvegezést is. Dögöljön éhen az összes kontár szaki aki a saját szakmáját sem ismeri mert elitta azt a kevéske kis eszét is.

peter3374 2014.07.04. 18:59:17

@walaki_aki: engem egyáltalán nem keserítesz el, örülök neki, hogy gond nélkül működik az ajtó, nyilván nem pár év alatt megy tönkre.
De az nagyon durva túlzás, hogy szigetelésben ég és a föld a kettő :) vicces, van különbség, de egy ablaknak nem az üveg a gyenge pontja, hanem a keret meg a beépítés.
Akkor jó, ha a keret és az üveg "összetartozik", egy gyengébb hőszigetelésű keretbe csak pénzkidobás nagyon jó üveget tenni.
Még a beépítők, eladók nagyrészének sincs fogalma, hogy melyik érték mit jelent egy ablaknál.
Általában az üveg jó értékeivel szoktak dobálózni, miközben az egész ablakra érvényes értéket kell nézni Persze a reklámban már nem hangzik olyan jól, hogy pl. 1 ez az érték, inkább beírják, hogy 0.7 ami csak az üveg...
Ez az Uw érték, lehet az üveg 0.7, de az egész ablak csak akkor lesz 0.7 ha nem sima a tok, hanem kívülről habbal hőszigetelt.
Mondjuk ezek nagyjából arany árban vannak, kizárt, hogy egy ilyen tok az életben megtérülne.
süti beállítások módosítása