HTML

Mekk Mester

Felújítasz vagy építkezel? Akkor pontosan tudod, hogy a mesterek a pokol küldöttei. Írd meg nekünk!, mi történt veled!

Friss topikok

A vízvezeték-szerelő bosszúja

2013.09.25. 08:45 Mekk Elek úr

Új építésű lakópark, ahol az építtető több év alatt, szép sorjában húzta fel az ingatlanokat. Az utolsók között értékesített lakásnál a mit sem sejtő első tulajt érte utol az időközben ki nem fizetett, és igencsak bepipult alvállalkozók bosszúja.

Mint később megtudtuk, a nyílászárósoknak, a villanyszerelőknek és a kőműveseknek is milliókkal tartozik az amúgy luxuskocsikkal járó fazon, de csak a vízvezeték-szerelőknek durrant el annyira az agya, hogy valami hülyeséget csináljanak. A lakás átvétele után, a költözéskor derült ki, hogy nem jön meleg víz a csapból. Sőt, nem jut meleg víz sehova, a fűtés sem megy.

A rendszert megbontva derült ki, hogy a szakik egyszerűen kihagyták a csöveket a falból. A kiállások megvoltak, a csapokat, radiátorokat felszerelték, csak épp semmi sem működött. A költözés heteket csúszott, mert a lakást teljesen szét kellett verni. Az mondjuk jó kérdés, hogy vehette át az építtető a rendszert úgy, hogy nem hogy nyomáspróbát vagy tesztfűtést nem csináltak, de még egy csapot sem nyitottak meg.

Azt, hogy milyen viszonyban maradtak a korábbi alvállalkozók az építtetővel, jól mutatja, hogy a lakás átvételekor kapott listán szereplő, a garancia miatt fontos cégek kilencven százaléka tönkrement amiatt, hogy az ott megépített lakásokból egy fillért nem láttak. Aki talpon tudott maradni, az meg röhögve rád teszi a telefont, ha felhívod azzal, hogy ki kéne javítani a felfagyott teraszburkolatot vagy a meggörbült ablakkeretet.

Neked is van egy vidám, szomorú, tragikus, szóval tanulságos sztorid, ahol a mesterek megkeserítették az éled egy egyszerűnek tűnő feladat túlbonyolításával? Írd meg nekünk! A levelekből minden olyan információt kiszedünk, ami alapján egyértelműen azonosítani lehetne a résztvevőket, hogy ne egymással versengő kőművesek mártsák be egymást holnaptól. 

56 komment

Címkék: építtető új építésű lakás vízvezeték

A bejegyzés trackback címe:

https://mekkmester.blog.hu/api/trackback/id/tr735530923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ajtony 2013.09.25. 09:39:42

Azt sose értettem, hogy a számla ki nem fizetése miért nem bűncselekmény - és nem is fogom érteni. Bárhonnan fizetés nélkül elviszek valamit, az lopás - kivétel, ha az a valami egy másik ember munkája. Még nem hallottam olyan esetről, hogy a "bálnamercis" fővállalkozó hátracsavart kezére bilincset vágtak volna, míg ki nem fizetett alvállalkozókat láttam bilincsben, mert a beépített (és ki nem fizetett) anyagát el akarta vinni - rongálás és lopás vádjával állt bíróság elé a szerencsétlen, a "bálnamercis" meg csak röhögött: beszéljenek az ügyvédjével - mire megnyerik a pert, addigra már régen felszámoltatja a cégét és egy új "logo" alatt bassza át a népeket. Ilyenkor AMD-vel álmodom!

tnt 2013.09.25. 15:36:36

@Ajtony: Egyszerű....abszurdiztán..mutyiisztán....érdekes, hogy egyik kormány sem kezelte sem az ilyen ügyeket, sem a körbetartozásokat.....

brumeszkosz 2013.09.25. 16:16:48

Mit vártok??? Viktorinsztánra szavaztatok akkor egyétek meg amit főztetek.
Egyébbként ... oszt jó napot.

Bélabácsi 2013.09.25. 17:17:06

Naaaa, naaaa......melyik tulaj volt akkora ökör, hogy úgy vette át a lakását, hogy nem nézte meg, mit vesz ?

Mi nyáron vettük meg a használt házunkat, az obligát szerkezeti átnézés után minden, de minden rendszert (víz-villany-gáz) egy-egy szakemberrel közösen végignéztük, még a gázkazánt is bekapcsoltattuk a tulajokkal a szerződés aláírása előtt, az összes konnektort leteszteltük egy egyszerű világító-dugóval.

Nem is volt a három év alatt eleddig meglepi.

Csak azért nem írom le hogy az illető megérdemelte, mert egy vadi új kecónál az emberek tetemes része azért nem gyanakszik úgy, mint egy használtnál.

Én kis Hazánkban az újnál is gyanakodnék, mert az úgynevezett "mesteremberek" nagy része szart se ért semmihez, és az igazán jókat jellemzően nagyon kevesen fizetik meg.

ursus artos 2013.09.25. 17:33:46

@tnt: az emeszpé kormány, dr. Draskovics tibor pénzügyminisztersége alatt indította be a körbetartozások rendszerét.

ursus artos 2013.09.25. 17:34:20

@brumeszkosz: a te kormányod kezdte a körbetartozást az áfa visszatartással.

tnt 2013.09.25. 17:41:19

@ursus artos: az érintettekszámára teljesen mindegy....de tudok olyan esetről, amikor luxusvilla építése során a fityeszes nem fizetett fityeszesnek és nagy mellénnyel azt mondta az építésznek, kivitelezőnek, perelj be....nem lesz belőle semmi, mert az építtető sztárügyvéddel védi ill. védte magát ....megmondta, ha valamit el akar érni akkor neki is valami hasonló fajsúlyos ügyvéd szolgálatait kell megfizetnie amire ki fogja fizetni az utoljára ki nem fizetett szép nagy összeget....és akkor még nem nyerte meg a pert....szóval lehet kétszeresen bukik....

ZoZy 2013.09.25. 19:11:33

Az ilyenek nem értenek a szép szóból, csak csúnya eszközökkel lehet rávenni, hogy kifizesse azt, ami az elvégzett munkáért jár. Nekem is tartozott ilyen tetüfészek, akarom mondani fővállalkozó jelentős összeggel és kiröhögte az ügyvédi felszólításomat. Módszerváltás után, a harmadik nagyon kellemetlen élménye után kamatostól fizette ki a tartozását. Így csak 10%-ot buktam, elég sokba kerülnek a kellemetlenkedő emberek.

Winston_Smith 2013.09.25. 19:40:58

"a lakás átvételekor kapott listán szereplő, a garancia miatt fontos cégek kilencven százaléka tönkrement amiatt, hogy az ott megépített lakásokból egy fillért nem láttak. Aki talpon tudott maradni, az meg röhögve rád teszi a telefont, ha felhívod azzal, hogy ki kéne javítani a felfagyott teraszburkolatot vagy a meggörbült ablakkeretet."

Nem értem miért kell garanciális problémákkal az alvállalkozókat hívogatnod? Te a fővállalkozóval állsz szerződésben, oldja meg a garanciális problémát ő. Ha nem akar neki kijönni az átvert/tönkrement alvállalkozó, akkor javíttassa ki a hibát mással, ez téged nem kell hogy érdekeljen.

BitPork 2013.09.25. 20:12:57

A számla ki nem egyenlítése -bár tudom h az itt kommentelő, jól menő vállalkozóknak ez nem mond semmit- eredhet nem szándékosságból is. Ezért nem bűncselekmény.
Én éppen most vagyok egy ilyen ügy közepén, ahol 9 számjegyű a forintos összeg, amivel tartoznak. Más kérdés hogy ez itt bizonyíthatóan bűncselekmény és már bírósági szakaszban is van.

Mr. Waszabi 2013.09.25. 21:04:33

Ez is igazolja a régi magyar mondást - gazda szeme hízlalja a malacot. Amikor építkeztem, magam terveztem a költségvetést, minden témában megvívtam a kivitelezővel, mindennap kimentem reggel és este is a helyszínre, hogy lássam a malacot. És észre is vettem a változásokat s tudtam protestálni a mesternél, vagy instruálni őt arra, mi hogyan legyen. Akármennyire igyekeztem, végül csak 80%-ban lett olyan a házam, amilyet szerettem volna. Mert ovltak olyan helyzetek, amikor nem voltam ott és nem kérdezték meg, mit szeretnék. Vajon mi lett volna a végeredmény, ha oda se figyelek, ha csak hétvégente járok ki szemlére? Megmondom. Az, ami több kényelmes szemléletű, hiszékeny szomszédommal megesett: vagy 2x annyiba került nekik az építkezés, vagy éppenséggel csak 100 nm csempét verettek fel a kivitelezővel egy heti munka után, amit aztán mg kellet ismételni. De ez gyakorlatilag ekvivalens az előző esettel - 2x annyit számlázott a kivitelező, még ha másképp is nevesítette a tételt.
Szóval az a tuti, ha a gazda szemem hízlalja a malacot.

Never 2013.09.25. 21:19:15

Szerintem ez csak városi legenda. A csövek falból kivétele után a kőműves, festő és mázoló napokig kellene, hogy dolgozzon a helyreállításon. Ha az alvállalkozót nem fizetik ki, akkor nem megy vissza napokig dolgozni egy olyan lakáson, amiben már benne van a munkája és a kiszedett csövekkel pedig nem tud mit kezdeni.

A probléma nagyon is reális, a körbetartozás és egyes fővállalkozók pofátlansága már-már végtelen (napi gyakorlatból tudom). A történet vége viszont nem egy frappáns trollkodás, hanem buta gányolás a befejező munkáknál, mert az igazi szakcég levonul és helyettük valami óccsójános feketemunkásokkal próbálja optikailag kész-közeli állapotba hazudni a lakást.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.09.25. 21:41:09

@Never: Miféle kiszedett csövekről beszélsz? Hiszen a csövek be sem voltak építve!

tükörfúró 2013.09.25. 22:01:56

Ez az ország működésképtelen, ennyi.

Itt semmit nem kell betartani, senkinek nem kell egy szint felett semmiféle normához igazodni, ráadásul most épp visszafelé tartunk egy dikattórikus állapotba, mert sokan azthiszik akkor megint rend lesz, holott a túrókat.

baliquez 2013.09.25. 23:54:47

@BitPork: "A számla ki nem egyenlítése... eredhet nem szándékosságból is."

Jó, akkor legyen alapesetben mégis csak bűncselekmény, aztán ha nem szándékosságból eredt bizonyítsa a nemszándékosságot.

Főépíttető Fővállalkozó Nemfizető Szélhámos Simaképű Vállalkozó Úr orcája pedig addig a pillanatig nagy amíg fel nem ülteti egy nagy büdös Audi forró motorháztetejére négy csúnyaizmosember. Onnantól szerénység és földnek porát szemlesütve számolgatás van. Megérti, felfogja, elfogadja. Kifizeti. Meggyőzési szolgáltatást is kifizeti. Másból nem értenek, kár próbálkozni, csak az idő megy vele, meg a haj hull.

pushpang (gyilkos ukrán harcidelfin) 2013.09.26. 00:15:00

@brumeszkosz: Attól, hogy habzik a szád a Zorbánékra, még jó, ha tudod, hogy ez spec. kurvára nem kormányfüggő jelenség.
Az építőiparban tapasztalható körbetartozás már-már a magyar folklór része. Úgy piros szegfűs/kékmadaras, mint narancs színű pántlikával átkötve.

De azért egészségedre, legalább orbánoztál ma is egy jót uzsonnázás közben.

Never 2013.09.26. 06:40:40

@butus, a Magyar Köztársaság állampolgára: Ha már be sem építette, akkor valami nagyon nincs rendben, hiszen az a kőművesmunkákal együtt, rögtön az elején történik. Ha már akkor tudta az alvállalkozó, hogy nem kap pénzt, akkor neki sem állt volna a melónak. Mellesleg a be nem épített csöveket a többi vállalkozó rögtön jelezte volna, a műszaki ellenőrről nem is szólva. Szerintem a történet irreális.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.09.26. 07:04:16

@Never: Nem azt írtam, hogy igaz, hanem azt, hogy a történet szerint be sem építették, csak a kiállásokat készítették el.

VT Man 2013.09.26. 08:06:36

@brumeszkosz:
"Mit vártok??? Viktorinsztánra szavaztatok akkor egyétek meg amit főztetek.
Egyébbként ... oszt jó napot."

Te barom! Ennek semmi köze Viktorhoz, 2010 előtt is ez ment, olvass csak cikkeket.

De azért csak orbánozz bőszen!

Mekk Elek úr 2013.09.26. 08:11:17

@Never: Írtam az elején, hogy _mindenkinek_ tartozott a megbízó, nem egy lakás árával, hanem mondjuk tízzel. Például ezért nem szóltak. Meg azért, mert én még sosem hallottam kőművestől olyat, hogy azért ő megnézetné azt a konnektort ott, vagy hogy szerinte az a vízvezeték-csatlakozás ott fura. Soha nem szólnak, akkor sem, ha nagyon durva hibát látnak, mert az nem az ő dolguk.

A javítást egy másik alvállalkozó csinálta meg, természetesen nem ugyanaz, aki eredetileg trollkodott.

Never 2013.09.26. 08:19:17

@Mekk Elek úr: OK. Akkor csak annyi megjegyzés, hogy ilyen esetben az alvállalkozó sem volt éppen a helyzet magaslatán, sem pedig a vevő. Sajnos nagyon gyakran látok ilyet - feljebb valaki írta, hogy mindenképpen szakemberrel együtt kell menni lakást venni, és ez a nagy tanulsága a történetnek.

Arra is gondolni kell, hogy a kötelező alkalmassági idő alatt (ami ugye jóval hosszabb, mint a garancia) is kellene, hogy valaki helyt álljon a hibákért, az az építtető pedig, aki így jár el az alvállalkozóival, biztosan el fog tűnni egy éven belül, hogy aztán mint főnix a hamvakból, új céggel jöjjön elő.

A projektcégek által épített ingatlanok számomra mindig "red flag", senkinek nem javaslom, hogy ilyet vegyen, mert annak mindig csak koppanás a vége. Utána meg vakargathatja a fejét a társasház közösség, hogy mit tegyen a teremgarázsban a betonalapon megjelent repedésekkel, amikor a statikus kijelenti, hogy 70 millió a résfalas vagy beon injektálásos alap-megerősítés...

ciconia 2013.09.26. 09:11:11

Ezt a történetet nem tartom reálisnak.
Mindezzel együtt a következő években iszonyu mennyiségű probléma várható az ilyenféle projektes társasházaknál. Ezek a házak most 5-10-15évesek és jönnek elő a nagy gondok. A mélygarázsokban, a tetőkön, stb. és ezekhez nagy pénzek kellenek. Az épittető projektcégeknek már nyoma sincs. A közösköltségből összegyűlt felujitási alap semmire se elég, ha egy mélygarázsban van probléma. És a kicsi lakásszámú társasházakban összeszedni 20 millát egy statikai probléma megoldására, nem megy. szóval igen, ez egy nagyon problémás terület.n Még ott is, ahol elvileg minden alvállalkozót kifizettek egykor.

Farkos Tsapó Gyurka 2013.09.26. 10:26:47

@VT Man: orbán orbán orbán orbánc az ország baja

Lángharcos 2013.09.26. 10:36:42

@Winston_Smith: Bevett szokás az, hogy a fővállalkozó megszervezi a munkát, átveszi a pénzt, és megszűnik létezni, általában a vállalkozó meg sem található többé.
A pénz természetesen nem jutott el az alvállalkozóig, és mivel a fővállalkozó megszűnt, nincs kit megfogni. Az alvállalkozók ilyenkor a tulajdonos ellen szoktak perbe lépni, aki ha nem teljesen idióta, tudja igazolni, hogy ő fizetett, így neki több kötelezettsége nincs.

Ezek az ügyek annyira tipikusak kis hazánkban, szomorú, hogy meg lehet csinálni.

jeriko 2013.09.26. 10:42:57

Be kell vezetni, hogy érvényes és lejárt fizetési dátumú számlák esetén a jegyző - vagy egyéb arra illetékes szerv - inkasszóval beszedje a számla ellenértékét a fővállalkozótól. Sőt, ha a cég számláján nincs, vagy nem érkezik rá pénz, akkor a tulajdonosok számlájáról. Pont úgy, mint egy Apeh tartozásnál.

Másik dolog: közbeszerzések esetén alapszabályként kezelném, hogy csak olyan cég indulhasson, amelyik legalább 2 éve létezik és működik, és nincs adóhátraléka. Máris leáldozna a "becsődöltetem a céget és másikban folytatom tovább" hozzáállásnak.

David Bowman 2013.09.26. 11:00:33

@tnt: Mert minden lánc tetején azok állnak, akik a kormányt a zsebükben tartják. Mindenkori kormányaink csak sameszok. Komoly ügyekben (amiben pénz van) nem dönthetnek.

Démonmac1 2013.09.26. 11:04:49

Takaróztok itt azzal, hogy Viktorisztán előtt is ez ment..
Oké, és miért nem tett a vezéretek semmit, ennek megszüntetésére? Megvan a "2/3" os parlamenti többség. Mondjatok egy okot, hogy miért nem foglalkoznak ezzel?

bodesco 2013.09.26. 11:30:14

@Bélabácsi: míg egy használt ingatlan vásárlásánál az adott ingatlan általában fizikailag is létezik, új építésűeknél sokszor már az építkezés előtt / kezdetén elkelnek a lakások. Az más kérdés, hogy az utolsó részletet általában az átvételkor kell kifizetni.
Ezzel együtt lehet, hogy kamu a történet.

belgabela 2013.09.26. 11:30:54

@Démonmac1: Olvass! Tett. Ma már nem annyira egyszerű egy alvállalkozót nem kifizetni.

Vu, de ja vu 2013.09.26. 11:32:46

Egy alkalommal hallottam olyat, hogy könnyűszerkezetes háznál az ácsmunkák befejezése után derült ki, hogy több mint 100 alvállalkozónak tartozik fővállalkozó, aki a pénzt megkapta az építtetőtől és esélye sem volt - az ácsnak - hogy őt kifizessék: utoljára beindította a láncfűrészt és a tető kereszttartóin végighaladt... Persze a tulaj szívta meg, de érdekes módon a 3 fővállalkozó tudtommal még mindig szabadlábon van:-(((

@Bélabácsi: Sorházak vagy társasházak építésének egyik verziója, amikor x lakásos társasház építéséhez bevárják az x db szerződés megkötését és az előleg befizetését, hiteles lakás esetén a tulaj nem is lát pénzt, azt a bank a fővállalkozónak utalja, aki az x lakásból maga dönti el, hogy melyik munkára melyik alvállalkozót szerződteti, mennyi pénzért.

Bűncselekménynek azért kellene a számlatartozás minősíteni, mert a szerződés aláírásakor a fővállalkozó a fizetésre tesz ígéretet, az alvállalkozó pedig a munka elvégzésére. Ha a fővállalkozó indok nélkül nem fizet, vagy nem volt reális lehetősége a majdani fizetésre, vélelmezhető hogy eredetileg sem állt szándékában és így csalás követ el. Ha jogos oka van a nemfizetésnek, akkor meg eljárás megszüntetési ok és/vagy polgári per.

A jelen esetben több különös jelenség valósult meg: a nemfizetés tudatában az alvállalkozó szándékosan kárt okozott, vagy szakszerűtlen munkát végzett, ám aki járatos a magyar igazságszolgáltatásban, az nem az alvállalkozót hibáztatja, hanem a magyar jogot, ez ugyanis az igazságszolgáltatás gyakorlatban történő bukása, ok-okozat áll fenn a az impotens jogalkalmazás és a követelés-behajtás különféle büntetendő módozatainak gyakorlatban történő elharapódzása között.

Mellesleg ha ez az alvállalkozó ezt a lépést nem lépi meg, akkor indult volna a "szokásos" forgatókönyv, hogy levonulás után további alvállalkozók folytatják a munkát, sokszor több (kifizetetlen) is egymás után, amíg a munka kész nem lesz. Így viszont a lakónak lehet menni szakhatósághoz panaszt tenni a fővállalkozó, a kivitelező, és a lakhatási engedélyt kiadó hatóság mulasztásai miatt.

Mellesleg tapasztalat szerint egy házon dolgozó különféle mesterek élvezettel tesznek keresztbe más szakembereknek: a kőműves vakolás előtt a kanállal behorpasztja a bergmann-csövet, vagy bevakolja az elosztó dobozt, így a villanyszerelő szív a vezetékek befűzésével. A fűtés-víz-gáz szerelő tapasztalatból tudja hogy hol kellene elektromos kiállásnak lenni, de nem szól senkinek, mint ahogy a kőműves sem szól hogy burkolunk, látom a szerelvények még nincsenek a helyükön, így a vizes felvési a burkolt falat, horonymaróval végigmegy a falon, ami alatt tudja hogy villanyvezeték fut... szóval amikor jól ment az építőiparnak, akkor is nagy bajok voltak a mentalitással:-(((

ottomoll 2013.09.26. 12:03:26

@brumeszkosz: Persze mert Gordi meg Fletó alatt jobb volt a helyzet ugye? Amikor pl a Drazsé vezette Püm nem fizette ki az áfavisszatérítéseket időben.

DFK 2013.09.26. 13:17:18

Az építőiparban igen kevés kivétellel gányiparosok dolgoznak. Nem tudnak egy egyenes falat se felhúzni. A munkát csak 90 %-ig fejezik be, azt is szarul.
Nálunk a társasházban a kulcsátadás után nem találtam a villanyórát: ja, bocs, még nincs áram a lakásban, pár nap múlva lesz. És egy fillér kötbért sem voltak hajlandóak fizetni.

2013.09.26. 13:22:33

@Never: Be sem tették a csöveket. A piacot ismerő emberként úgy tudnám rekonstruálni az eseményeket, hogy a fővállalkozü hitegetéssel vagy fenyegetéssel rávette az alvállalkozót a teljes munka elvégzésére, utóbbi, már sejtve/tudva, hogy nem lesz kifizetve, költségeit/kárát minimalizálandó úgy végezte el a munkát, ahogy fennebb meg van írva. Nyilván addigra a fővállalkozó hozzáértéséről és gondosságáról is tiszta képe volt.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.09.26. 14:27:18

Nagyon hülye gyurcsányista - bajnaista - vonaista barátaim kedvéért jelzem, hogy én 1985-ben söröztem a Rakaca-tónál a Tavi tündér asztalánál egy olyan kőművessel. aki egy - akkor hiánycikknek számító - parkettás bejárati ajtót ötször adott el és épített be, mire lebukott. Akkor még gyors volt az üszkösödő proletárdiktatúra bírósága, júliusban lebukott, szeptemberben elítélték, májusra, mire kezdődött a kőműves-szezon, már ki is szabadult...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.09.26. 14:31:01

@ottomoll: Az hagyján, de van olyan vállalkozó család a rokonságban, akiknek elismerve tartozott vagy két millióval az APEH, és ők vagy 40.000 forint ugyancsak ÁFA-tartozás késedelem miatt nem kaphattak köztartozásmentes igazolást, nem lehettek EU-s pályázatok fővállalkozói...

élhetetlen 2013.09.26. 14:34:47

@Bélabácsi: Az úgy vette meg kifejezés jobb lett volna, mert átvételnél már kiderült, és akkor jött a lakás szétverése, az építtető pedig szart rá, ahogy az alvállakozóira is. Addigra a leendő tulaj kb 80 %-át kifizette a vételárnak, és pereskedni évekig?
A megvételnél pedig az van, hogy az új építésű lakásokat általában tervrajzról árulják. Meg tudod nézni a környéket, és van egy alaprajzod. Nem várhatod meg a döntéssel, hogy elkészüljön a ház, mert akkorra már csak az utolsó két legrosszabb fekvésű lesz meg. (kivétel, ha annyit építettek egy rakásra, hogy a nyakukon maradt, de akkkor megnézheted az üzemeltetési költségeket, ha 100 lakásból csak húszban laknak). Nem könnyű!

élhetetlen 2013.09.26. 14:51:52

@Never: Nem volt szó arról, hogy kivették a lakásból a csöveket, hanem, hogy az utolsó lakásoknál nem építették be. Én csak átszabtam egy kicsit egy régi lakást, de én is úgy jártam, hogy bergman csövet szerettem volna a falba a telefon vezetékének, megvolt bementi nyílás, kimeneti nyílás, csak a szobaajtó környékén volt egy kis folytonossági hiány. A háló felől furtuk meg a falat, mert arra esély sem volt, hogy visszajönnek, és javítanak. (A fogyasztóvédelemhez, vagy pereskedéshez a legtöbb embernek nincs türelme).

Bélabácsi 2013.09.26. 15:02:21

@bodesco:
@Vu, de ja vu:
@élhetetlen:

Ja, teljesen jogos.

Én azt csináltam volna, hogy a kérdéses társasház szerződésének aláírásánál kikötöttem volna, hogy az utolsó részlet utalása csak általam felkért szakértői szemle jegyzőkönyvében foglaltak szerint, mely szemlén persze legyen jelen akár az építtető szakembere is, és ha valami gixer van, az vagy lejön a vételárból, vagy javítja a kivitelező, az én döntésem szerint.

Persze azzal is tisztában vagyok, hogy egy ilyen megközelítésel engem az építtetők túlnyomó többsége a nagy boom idején kiröhögött és jól elhajtott volna.

Ezért is nem vettem még soha tervezőasztalról lakást vagy házat, és előreláthatólag soha nem is fogok. Inkább egy használt, kegyetlenül átnézetve saját szakemberekkel és az eladótól leverni a gixerek árát.

Amikor a házunkat vettük, a szakember (=statikus igazságügyi szakértő, szándékosan nem a környékünkről) másik ingatlanoknál olyan dolgokat szúrt ki kapitális szerkezeti hibaként, amiket mi sose vettünk vola észre. Volt ingatlan ahokl a szuterénbe szívta le egy hőhíd a meleget a rossz födémezés miatt, volt olyan hogy a tetőszerkezet statikai állapota egy halom faágéval egyezett meg és nem sorolom.

Nehéz ügy ez, dehát az én mottóm az, hogy nem szabad bízni sajnos senkiben és semmiben, csak a saját magunk által jól megfizetett szakemberben az ingatlanok vagy a használt gépjárművek esetén kis Hazánkban.

élhetetlen 2013.09.26. 15:04:55

@jeriko: Az alvállalkozónak jó lenne, de attól a tulajdonostól, aki kifizette a lakás vételárát mégegyszer behajtani, nem igazán tetsző ötlet. Sajnos, már harminc évvel ezelőtt sem tudtunk mit kezdeni azzal a megrendelővel, aki, miután telepítettük a rendszert, csak annyit mondott, hogy ja, nem mondta, hogy ő senkinek sem fizet, perelhetünk, beállhatunk a sor végére. Ötletem akkor sem volt, most sincs, de a Tiéd sem az igazi!

Laciii 2013.09.26. 15:31:23

@élhetetlen:
Közjegyzőnél pénz letétbe, ha átvételi feltételek rendben akkor mehet a pénz.
Ez esetben is lehetnek gondok (pl. kötbér nincs letétben), de legalább valami alap már van.

élhetetlen 2013.09.26. 15:45:43

@Laciii: Okos, csak nem működik. Nagyon kevés olyan építtető van, aki a tőkéjéből építi fel a lakásodat, utána adja el. Banki kölcsön, törlesztenie kell, vagy a befizetett részletekből építkezik tovább. Elhajtanak. (Ez akkor működik, ha használt lakást veszel, és az átírásig (hogy ne derüljön ki semmi disznóság) van letétben a pénz.

Laciii 2013.09.26. 15:48:20

@RedWing:
1. volt szigorítás, olvass utána
2. az alvállalkozók nem kifizetése projekt cégeknél működik amik megszűnnek

Laciii 2013.09.26. 15:59:28

@élhetetlen:
Nem feltétlen kell egyszerre, építkezést lehet szakaszonként fizetni ami elkészült.

Vagy törvényi kötelezés kéne, vagy valami "tisztességes építők szövetsége" akik így működnek és idővel kikopnának a csalók.

élhetetlen 2013.09.26. 16:23:05

@Laciii: Visszértünk az elejére, Bélabácsinak írtam, áll a ház, vannak falak, nyílászárók a helyükön, 80 % kifizetve, csak nem én fizetem ki, hanem a közjegyző utalja át? Ha felveted a szakaszos kifizetést, akkor már ugyanott vagy, ha te fizetsz, ha a közjegyző utal át.
Ez viszont aranyos: "tisztességes építők szövetsége". Kik lehetnének tagok? A hatodszor is cégalapítók? Az sem lenne megoldás, hogy becsődölt cég vezetője, munkatársa ne alapithasson új céget, mert rengeteg háttérember áll rendelkezésére a simliben. Szűrni a cégeket, és aki eladott x lakást, és az működik, akkor tisztességes? Mennyi az x? Mi garantálja, hogy x után, miután jól minősítették, nem kaszál nagyot kilépve? Milyen apparátus kellene ehhez, és mennyiért lehetne megvenni a tagságot? Naiv vagy?

tnt 2013.09.26. 17:11:57

@David Bowman: Így igaz ebben 1-et értünk, azonban az itthoni nokiás doboz és papcsákolás, mutyizás elég szemérmetlenül és gusztustalanul megy, mint anno ahogy néhány balatoni vállalkozó is 1 szezon alatt akarta jól megszedni magát....
Arról természetesen ne feledkezzünk meg, hogy nyugatabbra is leszedik a sápot...lásd Siemens ügyek vagy Gripen vásárlás, tehát nem gondolom, hogy csak itt működik, azonban ott számonkérés is van és hűvös is vagy bukás is lásd pl. a cseheket...csak ez egy következmények nélküli ország....

Vu, de ja vu 2013.09.26. 20:11:50

@Bélabácsi: Dolgoztam egyik közeli rokonnak, víz-gáz-fűtést, önálló és új lakásban.

Szerződés nem volt, folytonos piszkálásom ellenére rokon azt mondta, hogy ha filléreskedik, bukhatja ezt a melót is és ha híre megy, sok másikat is.

Ezért vállalkozóként sok dolgot, szerelvényeket, csöveket, apróságokat, pártízezres, százezres tételben önmaga finanszírozza, míg a nagyértékű berendezések beszerzésében segít, de a fizetést a tulajra hárítja, mint pl. a drágább kazánok, napkollektor-rendszerek, víztisztítók és sótalanítók stb.

Szinte mindig fut az utolsó százezrek után, vagy a tulajok zöme ilyen faszari, vagy ő nyúl folyton bele... Hiába mondtam azt is, hogy tegyen be gyenge keresztmetszetet, egy trükköt, amit csak ő ismer, más szakembernek sokba kerülne feltárni a hibát, nem hallgat rám...

A szerződésekkel pedig mindig az a gond, mint a szabadon írt programokkal: az ember figyelmét könnyen elkerülhetik lehetséges hibák, így szerencsejátékká válhat a dolog. És még ha van is szerződés, ott a leggyengébb láncszem: az igazságszolgáltatás:-(((

Vu, de ja vu 2013.09.26. 20:14:58

@tnt: "...Arról természetesen ne feledkezzünk meg, hogy nyugatabbra is leszedik a sápot...lásd Siemens ügyek vagy Gripen vásárlás..."

Azt nem tudom, hogy nyugatabbra leszedik-e a sápot, de hogy rajtunk kívül mindenhol volt számonkérés, az az igazi gáz...

Nálunk is lehetne Gripen-ügy, ha ennek ellenkezője nem állna az érintettek útjába és nem tagadnák meg az adatszolgáltatást asszem' a norvég ügyészségtől:-(

tnt 2013.09.26. 20:50:15

@Vu, de ja vu: Így igaz ...érdekes itt is milyen összefogás volt a pártok között, hogy elsimítsák a Gripen ügyet vagy ne tegyék átláthatóvá a pártfinanszírozást vagy elsusmusolják az ügynökügyet és még lehetne sorolni....tehát ezek miatt nehezen értem amikor egy-két véresszájú fityeszes vagy szoci vagy bármilyen pártállású keni a székletet elvakultan a másikra....
asszem a svédtől...

gyapjumelleny 2013.09.27. 20:49:10

Ez nem csak itthon megy így, dominikai mérnök ismerosöm szokta mondani hogy háromszor kell megdolgoznia minden projekttel, egyszer hogy megkapja a munkát, aztán hogy elvégezze és végül hogy ki is fizessék.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.10.25. 10:58:03

Érdekes egy történet ez is.
Vizessel én is szívtam nagyot:
szivárgott egy vízvezeték.
1. Egy héttel előre megbeszélt időpont, másfél órával később rácsörgök, hogy miért nem jött, egyszerűen letagadta.
2. Az 1. után miután lehiggadtam annyira, hogy ne küldjem el a kurvaanyjába, ha valami hasonló pofátlan alakot találok, mondom neki, hogy mi van, OK, pár nap múlva tud jönni, 30-70000Ft közt várható a költség. Nem küldtem anyjába, de mondtam valami cifrát.
3. Fél óra múlva ott volt, nem egészen tízezerért megcsinálta.
Háromból egy.

duguláselhárító mester · http://www.dugulaselharitas.co/ 2014.02.07. 11:11:10

@álfirkász: Mint duguláselhárítók alapvetően vízvezeték-szerelők is vagyunk. Sokan elfelejtik, hogy ez a szakma nem könnyű. Munkánk során a legtöbb esetben szó szerint a szarban nyúlkálunk. A munka díja általában a munka mértékétől is függ. A konkrét esetre az a javaslatom, hogy érdemes nem utána másfél órával, hanem előtte ugyanennyivel felhívni a szerelőt. Számos eset van amikor csúszás következik be egy előző munka miatt. Egy csőtörést a felénél nem lehet ott hagyni. Persze ilyenkor illik a mesternek jelezni a késést.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.02.07. 13:16:02

@duguláselhárító mester: hogy késik, azt esetleg, indokolt esetben el tudom fogadni. Hogy kereken letagadja...

cenzuratroll bosszanto 2014.07.08. 17:20:05

@Bélabácsi:

" az összes konnektort leteszteltük egy egyszerű világító-dugóval."
Azta. Ennyire profik vagytok? Micsoda tuti megoldás. Biztos kapkodnak a megrendelők, hiszen süt belőletek a szakértő.

Oszt mit léptél volna akkor, amikor a frissen épített BKK-ban a 32A-es csatlakozóba bedugtuk a 25 A-t fogyasztó kütyünket, oszt kifüstölt a falból az 1mm-es vezeték amivel be volt kötve? Mit mondasz? A dugóban világított a 20 mA-es jelzőizzó, lehet elhúzni?

cenzuratroll bosszanto 2014.07.08. 17:23:34

@ursus artos:

A te kormányod 24 óra alatt visz át a Parlamenten akár alkotmányt módosító rendelkezéseket.
A te kormányod az, amelyik a kétharmados kifejezést csak akkor használja, amikor a hozzád hasonló birkákat kell megvezetni, amikor olyan törvényeket kéne alkotni ami a köznek is jó, nem csak a mocskos tolvaj fidesznek, akkor évekig húzzák a törvénykezést.
3/3-as ügyekben van valami? Érdekes módon azt is csak egy aláírás lenne elintézni, oszt mégsem meri meglépni a kedvenced, hiszen borulna az összes komcsi ügynök fidesznyik.
süti beállítások módosítása