HTML

Mekk Mester

Felújítasz vagy építkezel? Akkor pontosan tudod, hogy a mesterek a pokol küldöttei. Írd meg nekünk!, mi történt veled!

Friss topikok

A mindenható sziloplaszt

2013.09.24. 11:23 Mekk Elek úr

Hogy miért indítjuk ezt a blogot? Mert a felújításról meg az építkezésről mindenkinek van egy rémtörténete.

Nem volt nagy a fürdőszobánk a hetedik kerületi bérház második emeletén, de az előző lakó ízlése miatt legalább szép sem. Egyhússzor egynegyven, rózsaszín kád-vécé-mosdó kombóval, meg valami világos tüdőszín járólappal és csempével. Elhatároztuk, hogy szétrobbantjuk, teszünk bele zuhanytálcát a kád helyett, áttesszük a vécét, meg valami normálisan kinéző burkolatot is adunk az egésznek.

Mire eljutottunk oda, hogy volt burkoló, vízvezeték-szerelő, villanyszerelő, festő, illetve anyag- és eszközfronton is megvettünk mindent, nagyjából az eredetileg tervezett összeg kétszeresénél tartottunk. Ez azonban semmi ahhoz képest, ami a bontás tizedik percétől kezdve hónapokon keresztül ment.

Rögtön a közepébe

IMG_0170.JPG

Kilenckor kezdett a srác, 9:10-kor csörgött a telefonom, hogy a vésővel sikerült eltalálni valami vízvezetéket, aminek sem az elejét, sem a végét nem látja, de egy három centis lyukon át spriccel belőle a víz, a lakás főcsapját hiába tekeri. Mondtam neki, hogy azonnal csapja le a villanyórát, nehogy megvágja az áram, mire röhögve mondta, hogy az már megvan, a sugárban kitörő víz elsőként a villanyórát találta el, szóval már csak az alattunk lévő három lakás van veszélyben, illetve ha nem sietünk, szép lassan az egész ház.

Mire hazaértem, sikerült megtalálni a ház főcsapját, ami elzárt mindent, például a szomszéd fürdőszobai csapjához vezető csövet is, ami a két lakás közti ötcentis tégla felénk eső oldalán ment. Egy húszasért találtunk szakit, aki hamarjában megstoppolta az ólomcsövet, mehetett tovább a munka, mi meg sűrű bocsánatkérések közepette elkezdtük intézni a biztosítónál, hogy az alsó szomszédoknak kifizessék a kárt.

A munka egy darabig nyugodtan folyt, no meg lassan, az eredetileg egyhetesre tervezett átépítésből kettő, aztán három hét lett. Bekerültek a vízvezetékek, jött a burkoló, gyönyörűen felrakta a csempéket meg a járólapot, beszerelték a szanitereket, lett álmennyezet meg automatikus időkapcsolóval működő szagelszívó ventilátor is. Végül négy hét után költözhettünk vissza, és bár drága volt, legalább minden szempontból megfelelt.

Úgy fél év múlva egy este az alsó szomszéd kopogtatott, hogy bizony ázik a plafon, és szerintük tőlünk jön a víz. Tőlünk, ne viccelj, hát zsír új az egész. Talán Pistabától! Kibontották a plafont, néztük a csöveket, hát, ez még akárhonnan is jöhet. Ha jobban megnézem, mintha nálunk is elszíneződött volna a fuga... Felszedték a szép új járólapot, óvatosan, egy darabot belőle. Kiásták a vezetéket, ami persze tökéletes volt. Kibontották a szomszédnál is, kicserélték az általunk korábban kilyukasztott csövet, biztosító fizetett, mindenki örült, na, talán megszűnt a probléma.

Forráskeresés

Nem szűnt meg, három nap múlva megint csöpögött a víz, akkor már tuti volt, hogy nálunk van a baj. Próbaképp lehúztuk a vécét, és a seprűnyél végére szigszalagozott videókamera felvételéből tisztán látszik, hogy a födém légterében kígyózó vezetékrengetegben vándorútra indulnak a cseppek. Hívom a vízvezeték-szerelőt, felveszi, mondom, hogy valami gebasz van, ki kéne jönni. Persze, másnap tízre ott vannak.

Soha többet nem láttam, a telefont nem vette föl, néha kurvaanyáztam neki, hadd teljen a hangposta, aztán egyszer blokkolt számmal elértem, akkor élőben is összefoglaltam, én hogy látom a dolgot. Mivel számla nélkül, okosba' csináltuk a dolgot, sokat nem tehettem, kerestem másik szerelőt. Ismerős ismerőse ajánlott egyet, az kijött, lekapta a vécét, óvatosan felszedett két járólapot, nahát, kicsit rossz volt a vécé meg a szennyvízcső illesztése, kicsit kiszilózta. Meg sem néztem, hittem neki, ő a mester. Járólap vissza, vécé vissza. 

Szomszéd két nap múlva vissza. Csobog a víz a plafonon keresztül, azt mondta, még mindig emlékszem az arcára, pedig hat éve történt. Na, ekkor már a biztosító saját szerelője jött ki. Vécé le, a tíz órája lerakott két járólap fel, és nekiálltak feltárni.

Egy kis sziló ide, egy kicsi oda

Kiderült, hogy a köcsög eredeti szerelő nem tudta bekötni a ház nyolcvan éves rendszerébe a vécét, és ahelyett, hogy elmondta volna, hogy ki kell cserélni a „strangot”, amiről igazából azóta sem tudom, hogy mi a picsa is valójában, szóval ahelyett egy húszcentis részt áthidalt sziloplaszttal. (Azt hiszem, ekkor hívtam fel rejtett számról a fickót, talán ez kellett, hogy ne kapjak agyvérzést.) Az persze nem száradt meg, és szép lassan kis lukak lettek rajta, magyarul ha mi lehúztuk a vécét, a cucc egy része szó szerint ment a szomszéd nyakába. Az előző szaki meg nem ásott le elég mélyre, csak annyit látott, hogy valahol feljön a víz, hát kent oda egy kis szilót, ahol látta a műanyagot.

A biztosítós szerelők hüledezve nekiálltak kicserélni vagy négy méter szennyvízvezetéket lefelé, mondván ha már itt vannak, megcsinálják rendesen. Volt egy pillanat, amikor egy fickó derékig állt a padlóban, illetve két órán át simán járt a levegő a szomszéd és a mi fürdőszobánk között lévő negyven centis féregjáraton át.

Kép035.jpg

Végül megoldották, nem fogadtak el pénzt, majd leadják a számlát a biztosítónak, ők csak így dolgoznak. Talán még kávét se ittak. Nekünk pedig végre megint volt szép, új fürdőszobánk.

Hát ezért indítottuk ezt a blogot. Mert a felújításról meg az építkezésről mindenkinek van egy rémtörténete, és itt az ideje, hogy tanuljunk egymás hibáiból.


Van egy vidám, szomorú, tragikus, szóval tanulságos sztorid, ahol a mesterek megkeserítették az egyszerűnek tűnő feladatot? Írd meg nekünk! A levelekből minden olyan információt kiszedünk, ami alapján egyértelműen azonosítani lehetne a résztvevőket, hogy ne egymással versengő kőművesek mártsák be egymást holnaptól. 

48 komment

Címkék: biztosító happy end vízvezeték sziloplaszt

A bejegyzés trackback címe:

https://mekkmester.blog.hu/api/trackback/id/tr515413279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.09.24. 13:28:42

Ismerős szakinál csak a rokon mekkmester a rosszabb.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.09.24. 13:43:06

Lesz itt keveredés asszem a blognévből :]

csokiájsz 2013.09.24. 14:01:27

én magamnak csináltam. mindent. pont az ilyen király szerelők miatt. számla nélkül. okosba megcsinálják, utána meg mehetsz a sóhivatalba panaszra.

belekotyogok 2013.09.24. 14:33:19

Hahaha, olyannal lehet nevezni, hogy az ablakos mester az ablakcsere első lépéseként kiszedi a ház ablakainak jelentős részét, majd eztán x időmennyiségre távozik (nyilván a másféle idődimenzióból fakad, hogy az említett x, az inkább x*x), miközben a drámai hirtelenséggel és érdekes fordulatokkal bekövetkező hidegfront posztapokaliptikus színtérré varázsolja a házat?
Ez a sztori megvan tetőfedősben is, a tetőn barkácsolt lyukra merő lustaságból elfeledett takarófóliát tenni, így a hajnali özönvízszerű esőzés nem várt eseményekkel tarkította a szinte unalomba fulladó nyári éjszakát.

mrperfect 2013.09.24. 14:40:30

Persze ez oltári nagy szívás, én csak azt nem értem, hogy ezt miért fizeti a biztosító? Valaki szar munkája miatt keletkezett kárra is vállalnak már biztosítást?

bonebear · http://cinca.blog.hu 2013.09.24. 14:49:07

Remélem, külföldi sztorik is lesznek, mert nem hinném, hogy ez hazai sajátság.

paveway 2013.09.24. 14:54:01

@mrperfect: felelősségbiztosítás. Mint ahogy pl. az épületről lehulló darabokra is lehet kötni. Vagy ahogy a KGFB esetén is az üzemben tartó helyett áll jót a biztosító. Persze következő évben ez jól megnyomja a biztosítási összeget.

Girhes macska 2013.09.24. 14:54:23

Ablakcsere 2: keretet nem, csak ablaktáblát cseréltetünk, 8 darabot.
Asztalos hozza az új ablaktáblákat, akasztaná fel, hoppá, nem illeszkedik! Nicsak, húsz centivel rövidebbre sikerült mindegyik. Szaki részéről fejvakarás, hümmögés, sopánkodás: most mi lesz? Telefon a főnöknek, jelentés, tanácskérés.
Mi csak állunk és várunk.
Főnök lóhalálban megérkez, elmondja, mennyibe került az ablakok legyártása. Elismerjük, hiszen ebben az árban állapodtunk meg, fizetni azonban a beszerelt, méretben illeszkedő ablaktáblák után kívánunk. Felhívjuk a figyelmét, hogy a munkafelvétel során a mérést ő ejtette meg, az adatokat feljegyezte a nála lévő füzetbe. Visszakeresné? Aha, tényleg. Akkor minket nem érdekel, ki követett el hibát, várjuk a méretpontos ablakokat.
Na, a lelkesedése itt kezdett lohadni. A szintén tőle megrendelt ajtókat már hosszas veszekedés után volt csak hajlandó leszállítani.

Rwindx 2013.09.24. 15:04:38

"Mivel számla nélkül, okosba' csináltuk a dolgot..."

Szar ügy, de remélem te is tanultál ebből. Aki számla nélkül csinálja meg a melót, az magának akar jót, nem neked.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2013.09.24. 15:05:07

Ejha, a második kép nem piskóta.
Nálam egy hete cserélték ki a közös (eternit) ejtőcsövet (szépen áztatta a falat). Nappali felől kellett szétbombázni a falat padlótól menyezetig. Kiszáradás után ytonggal falazták vissza, az én szakaszom így már rendben van. Viszont az alattam, fölöttem lévő lakásokban maradt a régi eternit cső. Következő ázás? 1 hónap, egy év, 5 év, tíz év, vízszerelő se tudta. Egy biztos, ha lesz ázás, a többi lakás szétbombázása következik.

bunkocska 2013.09.24. 15:27:22

Nem tudom, de akkor nekem eddig nagyon nagy mákom volt, mind a viz-gáz mind pedig a kőmüves mesterek rendes munkát végeztek, néhol hajszlrepedések vannak még de alapjában véve rendben van és több mint 1 éve ok, remélem ez igy is marad, nagyon elégedett voltam, persze olcsó nem volt.

pavor nocturnus 2013.09.24. 15:28:06

Mucsi Zoltánnak volt egy vízszerelés című/témájú filmje. Na, ez pontosan erről szólt.

Don Quixote de la Ferko 2013.09.24. 15:38:41

"Kiderült, hogy a köcsög eredeti szerelő "

Ez tetszett.

"Mivel számla nélkül, okosba' csináltuk a dolgot, sokat nem tehettem, kerestem másik szerelőt."

Mint mindig, most is két köcsög egy pár.

Mlinarcsik 2013.09.24. 15:43:31

www.youtube.com/watch?v=qSMqX8v6pKM

Hat errol ennyi jutott hirtelen az eszembe. Meg talan annyi, hogyha mar en ennyi lovet beleoltem volna ebbe akkor tutter nem sajnaltam volna megy egy 50 est valakinek aki "elokeriti" a "vizvezetek szerelelot". :)

2013.09.24. 15:46:56

Kedves Mekk Elek!

Gratulálok a posztodhoz, kiapadhatatlan témát találtál. Soha nem fogod úgy érezni, hogy nincs miről írni.
Sok sikert!

tif 2013.09.24. 15:51:52

Hello

Családi ház tetőtér szigetelés sztori:

- megérkeznek a tetőfedők, nekiállnak bontani
- Megérkezik a kőműves nekiáll az új fürdő falának a tetőtérbe
- 4 nap után megérkezik a bádogos elvégzi a melót a tetőfedők után
- megérkezik este a gépész berakja az új fűtéscsöveket, elbontja a tágulási tartály a padláson, felrakja az új radiátort és a törülköző szárítós csatlakozását
- hétvégén végez a villanyszerelő a kábelezéssel (spotok, új kapcsolók, trafók a ledekhez)
- végeznek a tetőfedők a fóliával, lécezéssel, mennek be befejezik a gipszkartonozást
- tetőfedők elmennek, kőműves végez a vakolással
- festők megérkeznek falat lekaparják, mert "szépen akarjuk megcsinálni"
- most péntekre rendeltem a konténert, hogy a sittet elvigyék.

Ez egy 18 munkanapos sztori. Szal van ellenpélda is
Szerintem már minden eldől az árajánlat kérésnél, aki nem hív vissza 24 órán belül, vagy nem tud ajánlatot adni 72 órán belül az komolytalan. Utána egy személyes találkozó másodszorra, hogy hogy gondolta és ha tetszik mehet. Nekem a mester kiválasztásánál 50% volt az ember, mester szimpatikus vagy nem

oc 2013.09.24. 16:06:22

nem tisztem védeni a megrendelőt azaz a blog írót, de az adott helyzetben ha van számla, mennyivel van előrébb? Nyilván a szerelő számla mellett is körberöhögheti a megrendelőt, aminek hatására a megrendelő mondjuk bepereli a szakit.
Ebben az esetben:
1. pénzt majd a per végén kaphat, kártéritéssel, majd egyszer valamikor.
2. addig marad minden ugyanúgy? vagy ki kell hivni egy szakértőt, mielőtt valaki rendbe teszi, amit a szaki elbarmolt? hogy a későbbi perhez rögzitve legyen, mi okozta a hibát...

Szó se róla, számla mellett 0-nál nagyobb eséllyel jut pénzéhez a megrendelő, de valahogy azt érzem, az se egy sétagalopp...

Mekk Elek úr 2013.09.24. 16:09:12

@Don Quixote de la Ferko: Nagyjabol igazad van, tanultam is a dologbol. Bar attol, hogy afat nem fizettem, meg a munkat elvegezhette volna. :)

230e 2013.09.24. 16:59:10

Korrekt, hogy a harmadik- negyedik beázást is állta a biztosító, azt hittem hogy ennyinél már bontja a szerződést.

vasvirag (törölt) 2013.09.24. 17:12:00

Házba építész, statikus és gázszerelő, akit be szabad engedni. A többit intézze az ember maga, ha biztosra akar menni.

Circus 2013.09.24. 17:33:13

@oc: a Totalcaron van hasonló, ott a rossz minőségű motorolajok által okozott károk utáni kártérítésről is beszéltünk. Ha van papírod, ha nincs, kb ugyanott tartasz... sajnos.

Valahogy úgy érzem, hogy muszáj ott álljak végig a javítás/építés ideje alatt a posztban megénekelteket elkerülendő.

Nekem csak autós saját példám van egyelőre - agyondícsért szakemberek által kvázi-márkaszervízben végzett negyedik alkatrészcsere után ugyanúgy ráz az autó fékezéskor, mint az elején. Valahol jó, mert a teljes futómű már cserélt/új, de a hiba még fennáll... OFF vége, bocs

fülesboci 2013.09.24. 18:00:14

hát a blogger is egy nagy marha:
nem tudja mi a strang
az olomcsövet nem cseréltette ki.

Circus 2013.09.24. 18:03:30

@fülesboci: figyelj, pont erről szól a blog.
Ha nem vagyok hozzáértő, nem tudom, hogy mi mivel járhat, akkor nyilván mekkérek (bloghűen) szakembereket, hogy intézzék helyettem, vagy legalább javasoljanak, vagy mondják el, mit kellene, mi milyen veszélyekkel jár.

Ólomcső még van használatban?
Tejóég.

wrstjnethn 2013.09.24. 18:05:16

@vasvirag: Az építészt is csak azért, hogy a pincébe eltemesd...

Egyébként így van, a szakik nagy része nem valami lelkiismeretes, mert tudja, hogy ő a munka végeztével veszi a kalapját, nem ő fogja nézni/szenvedni a ferde csempét, csöpögő csövet. Víz, villany esetén gyorsan kiderül, ha nem jól szerelt össze valamit az ember, a gáz már alattomosabb.

wrstjnethn 2013.09.24. 18:17:03

Sokan úgy gondolják, hogy a szakember a garancia a szakértő, gondos munkához. Arra senki nem gondol, hogy a "szakemberek" jelentős része kényszerből lett az aki, mert valami szakmát csak kellett tanulni, persze a szakmunkásképzőt végigbukdácsolta, azóta sem biztos, hogy képzi magát.

Ráadásul az ember magának lelkiismeretesen, odafigyelve, szépen csinálja meg a munkát, míg a szakinak a te lakásod ugyanolyan mint a többi száz, minél gyorsabban (értsd kapkodva) végez, annál több munka fér bele az időbe, ergo több pénz.

Jó pár éve apámmal csempéztük ki a fürdőszobát, hát szebben is illeszkednek a csempék mint bármelyik "profi" fürdőben, amit azóta láttam.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.09.24. 18:18:03

www.youtube.com/watch?v=GJXj8-E2SF0

amugy nem tudom, hogy szamla miert is kell?
szolni neki hogy problemad van, oszt probaljatok meg rendezni, na mivel suket fulekre talal igy polgari per, oszt remelhetoleg a NAVnak le lesz adva a drot

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.09.24. 18:24:07

@oc: "Nyilván a szerelő számla mellett is körberöhögheti a megrendelőt, aminek hatására a megrendelő mondjuk bepereli a szakit."

talan a biztosito intezhetne
pl. ha az also lakonak kellett volna millas nagysagrendet teriteni akkor valoszinu hogy a mestert elkapta volna a biztosito
viszont szerintem szamla nelkul is elkapta volna, elvegre tanu van ra
mondjuk a mobiltelcsi beszelgetest es cellainformaciot akar 2 evig is megorzik, nem tudom ezt le lehet-e kerni pedig jo lenne...

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.09.24. 19:00:44

@bonebear: Akkor a te kívánságodra.

Mi Angliában lakunk több éve ebben a lakásban lassan két éve. A lakás egy kis tetőtéri átalakítás a kilátás gyönyörű (azt hiszem raktam ki látképet a blogomra valahol) a hely, meg hagy kívánni valót maga után.
Az első pár hónapban feljött a csempe a zuhanyzóban, beáztunk, ez az körbe repedt. A cég akitől béreltük közbe becsődölt (senki nem szólt nekünk egy szót sem). Aztán volt még csőtörésünk, ez két hete volt ma volt megjavítani a csóka a zuhanyzó csempéjét (igen majdnem másfél év után). Aztán a beázást is megjavította, most figyeljetek átkente a beázás nyomát egy réteg festékkel és elven intézve.
Ha kell részletesebben is leírom.

Franci123 2013.09.24. 19:30:45

Építkezés 1. : Víkendház építés. Apukám felügyelte, mindenhez ért.Szerinte. A vízszerelő kiépítette a fürdőszobát, a konyhában megcsinálta a mosogató helyét.Burkoló, asztalos. Költözünk be a nyáron. Nincs meleg víz a konyhában. 2 órás nyomozás után kiderül, hogy elfelejtette a vízvezeték szerelő a bojlerből a meleg vizet odavezetni a konyhába.
Felújítás2. : Panellakásban lakunk. A 16 éve felújított fürdőszobát meguntam, elvileg tökéletes volt, de már ne modern.Hívtam szakit, megegyeztünk. Kivesszük a kádat, zuhanykabin lett helyette. Na itt lett vége az életemnek.2 éve folyamatosan áztatjuk az alattunk lakót.Háromszor bontották ki a gyönyörű új fördőszobát, és még most sem tudjuk, mitől ázik a szomszéd. Ill. ő most már fel sem jön, de nálunk is ázik az előszoba fala, tehát itt lehet a gond. De senki nem tudja, mi.

Mr. Waszabi 2013.09.24. 19:47:33

Örömmel üdvözlök egy újabb férfi-blogot. Fejemet mélyen meghajtom, mert nekem az elmúlt 3 év alatt nem jutott eszembe, hogy ilyesmiről is kellene írni, szégyelltem is magam emiatt utólag, holott az ilyen dolgok is részei egy férfi életének, így az enyémnek is. Egészséges szelete annak. Örülök e felfedzésnek és gratula az ötlethez.
Mindezt a Furdancs blog megjelenésénél már kinyilvánítottam. Kalap megemel itt is és olvasni fogom ezt is. Kell az ilyen gyakorlatias blog, sokkal többet adhat bárki életéhez, mint a napi politika, vagy egyéb cicaharc:) Kösz, fijjug és így tovább:)

zsoci 2013.09.24. 19:51:12

Ez a " hülye vagy ha számla nélkül dolgoztatsz" szövegtől feláll ahátamon a szőr!

Számlával meg nem tudod megfizetni bameg! És attól, hogy kaptál róla egy sajtcetlit, semmivel sem fog több fellőséget válallni a szar munkáért.
Ja és számlát bárki bármiről ír, bármilyen cégnéven. Egy bélyegző kb 3000, aztán olyan számlatömböt veszel amit akarsz vele.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2013.09.24. 20:11:19

Nekem ez jutott eszembe a postot elolvasva:

www.youtube.com/watch?v=Ez3AaqpO40c

(Belga - Jenő)

Sákif za morro? 2013.09.24. 22:17:38

No de ki volt az eredeti köcsög mekkmester? Csak hogy mindenki messzire kerülje...

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2013.09.25. 08:43:51

Tipikus magyar mentalitás (képmutatás) érhető tetten azon hozzászólóknál akik a számlamentesség miatt ekézik a postolót. Ja persze, ők mindent számlára csináltatnak, aha. Én meg a római pápa vagyok.

Egyébként sajnos nincs mit csodálkozni. Emlékezzünk vissza az általános iskolára 20 éve. Nyolcadikban hogy volt a továbbtanulás? Aki 4+ az gimi, 3-4 szakközép, kettesek szakmunkás. Néhány üdítő kivételtől eltekintve persze.
Namost nézzük tovább, szakmunkásképzés. Ott is voltak elitebb szakok (autó -szerelő -villamossági stb) és volt az alja, ahova a leghülyébbeket vették fel. Na ez volt az építőipar. Ezek után csodálkozunk, hogy a mesterek 99%-a egy idióta? Az az 1% pedig szájról szájra terjedő módon 3 évre előre betáblázva dolgozik.

Két lehetőség van nyitva.
1. Ha van hajlamod rá te csinálod amit lehet.
2. Minden nap ott vagy és felügyeled mit csinál a "mester".
extra opció: Felveszel egy kivitelezőt aki felügyeli a mekkmestert.

Ajtony 2013.09.25. 09:30:20

@bunny.hu: ha már állandóan ott kell lennem, megcsinálom magam. Sajnos/hál'istennek mára vizet, villanyt szerelek, csempézek, parkettázok, gázkészüléket javítok (autógáz + cirko), autóban fékbetét, szűrők, gyertya. Valamikor nem tudtam kifizetni a "szakikat", most meg inkább azért, hogy hosszabb távon is használható legyen az, amit cserélni vagy javítani kell.

bjutka 2013.09.25. 13:21:57

a fenti kiváló szerelők miatta csináltuk mi a teljes lakásfelújítás "vizes" részét, festést, burkolást. igaz némi hozzáértéssel mérnökként.
de az ikv is szépen dolgozott: a régi burkolatot nem szedték fel, ráburkoltak. így a a fürdőszoba és konyha padlószintje volt a legmagasabb (összefolyó nyista). a mi burkolásunkkor több m3 sitt lett a mekk mesterek miatt.

nem_vagyok_dj 2013.09.25. 16:58:33

A téma nagyon jó, én még felújítás előtt vagyok, de már most tudom, hogy sok türelemre és annál is több pénzre lesz szükségem. A lakás nem nagy, de minden vezeték (víz, gáz, villany) ősrégi, tavaly nyáron a fürdőben ki kellett cserélni a lefolyócsövet (mert nem folyt le a kádból a víz, én nekiálltam lefolyótiszítóval és pumpával, majd két nap múlva jött az alattam lakó, hogy ázik, mint kiderült addig a centikben mérhető belső lerakódás tartotta össze a csövet), konkrétan el lehetett morzsolni, a konyhában több lyuk volt rajta mint ép rész, a villany alukábel, a gáz meg megint egy szép sztori, mert szaga is van, és nem is felel meg semmilyen szabványnak, ergo amikor a régi tűzhelyet lecseréltem, baromira mázlim volt, hogy ismertem egy gázost aki kijött bekötni, mert mondta hogy a hivatalos szerviz nem kötötte volna be, mert semmi sem szabvány, és ugyan így buktam a garanciát a tűzhelyre, de tudok főzni. Én úgy tervezem, hogy fogadok egy kivitelezőt, és inkább megfizetem, de én biztos nem tudnám magam megcsinálni, mert nem értek hozzá. A lakás előző tulaja is sok mindent megpróbált maga megcsinálni, az eredmény borzalmas. Dupla padlóréteg mindenhol, körbecsempézett konyhabútor, stb. Kíváncsi leszek, hogy mennyi sitt fog keletkezni amikor ez ki lesz bontva onnan, és milyen meglepetést találunk majd még.

2013.09.25. 20:33:21

lehet rugózni az építőiparon, de az a helyzet hogy az egész ország így dolgozik szakmától függetlenül

szaGértő 2013.09.26. 09:04:13

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: A beszélgetést nem őrzik meg, a cellainfót egy évig. Gondold végig, hogy 11-12 millió modbiltelefon átlag napi 5-10 beszélgetését rögzíteni mekkora tárolókapacitást igényelne... A cellainfót meg kell rögzíteni, mert egyrészt törvény írja elő, másrészt meg a számlainfó része.

trainmodeller · http://www.trainmodeller.hu 2013.09.26. 13:39:04

Az megvan, hogy BÁRMILYEN "mester" jelenik meg, az első az, hogy:
-szétnéz, csóválja a fejét
-hümmög, somolyog
-telefonhívás / segéd idehívása
-"hallod, ezt nézd, látod ezt a sz*rt" (előtte dolgozó munkájának minősítése)
-majd kellően nagy szám bemondása a munka elvégzésére (mert az előtte ott dolgozó munkáját is ki kell javítania, de csak most, csak nekünk hajlandó).

Ha a burkoló jön, akkor az előtte dolgozó kőműves a hibás a fal miatt. Ha a festő jön, akkor a burkoló milyen f*sz*l rakta már fel a burkolatot. Ha az asztalos jön akkor a festő "a t*kömé' festett már be idáig" és a villanyszerelő is "levehette volna a sz*rjait" mert csak útban van neki... stb :)

Szóval lesz itt sztori bőven :)))

Zöldövezeti 2013.10.25. 18:15:03

Ki kell tanulni a szakmákat !

Zöldövezeti 2013.10.25. 18:28:00

Nos én is sok mindent sk. csinálok. Sajnos nem I. osztályú csak II. de nem fizetek sokat így.
Pl. most készítettem egy terasz főlé egy elő- tetőt.
Felvettem
egy lakatossal a kapcsolatot, megbeszéltük, a javaslatai alapján készítettem egy tervet. Igérte jelentkezik, nem tette. Ezzel párhuzamosan egy másikkal, ő már az előző koncepcióján készült terv alapján adta meg az ajánlatát, igaz pont 3 hétre. Így egy 3. -tól is kértem, ő gyakorlatilag 5 perc alatt ajánlatot adott. Vesztére , mert már a 2. ajánlattévő árát tudtam. Pont a duplája lett volna. A kapkodós kb. 10 perc múlva telefonált, hogy 20 ezret engedne. mondtam, majd megbeszéljük. Végül aközépső elkészítette. De hogy mennyire kell mindenre figyelni. A szállítást nem beszéltük meg - hát persze hogy nekem kellett a darabokat haza szállítani. Aztán ők a helyszínen befejezték. Nagyjából elégedett vagyok ennek ellenére velük. hogy a másik kettő munkája milyen lett volna , nem tudom. Az elsőnek ugy látszik piti munka a 3. meg móhó volt így nem kapott munkát.

whale256 2013.10.30. 16:02:34

@Franci123: Van rá ötletem, hogy mitől ázik.
Ha érdekli, elérhetőségemet megtalálja a www.trullo.hu honlapon.
süti beállítások módosítása