HTML

Mekk Mester

Felújítasz vagy építkezel? Akkor pontosan tudod, hogy a mesterek a pokol küldöttei. Írd meg nekünk!, mi történt veled!

Friss topikok

Nem akar szívni a felújítással? Béreljen mérnököt!

2014.07.08. 12:14 Mekk Elek úr

Az alábbi levelet még a blog tetszhalála előtt, tavaly októberben kaptuk. A levél írója - legalábbis az aláírás alapján - egy mérnöki irodában dolgozik, érdemes talán elolvasni, amit ír. Aztán a kommentekben jól leírni, hogy miben van/nincs igaza.

Eléggé elkeseredve olvasom az építőiparról szóló bejegyzéseket. Különösen elkeserítő a mostani időkben, amikor minden iparosnak sokkal kevesebb munkája van mint néhány évvel ezelőtt, ezért a logika szerint mindenkinek sokkal szebben, jobban kellene dolgozni ha folyamatosan munkát szeretne.

Azt gondolom, a kontárságnak sok oka lehet:

  • Általában az embereknek kevés a pénze az elvégzendő munkához képest, ezért olcsó szakembereket keresnek, és hát olcsó húsnak híg a leve…
  • Sokan gondolják magukról, hogy kiválóan értenek az építőipari munkákhoz ami persze lehetetlen, hiszen az emberek java részének egy, esetleg két szakmája van, és mint a mellékelt bejegyzések is mutatják sokan ahhoz az egyhez sem értenek a megfelelő szinten, legyen az bármilyen szakma vagy szolgáltatás.
  • Mindig voltak, vannak, lesznek ügyeskedő emberek, akik be akarják csapni a másikat, és persze mindig lesznek elegendően akiket be lehet csapni.
  • És biztosan számtalan egyéb okot is lehet találni.

keep-calm-and-trust-me-i-m-an-engineer.pngTudomásul kellene venni, hogy már egy közepes szintű lakásfelújításhoz is szükség lenne egy szakmabeli technikusra vagy mérnökre, aki összefogja az építkezést, tájékoztatja a tulajdonost a szakmai lehetőségekről,  választásainak következményeiről, átvizsgálja az ajánlatokat, ellenőrzi a tényleges munkálatokat, egyszóval mindenben képviseli a tulajdonos érdekeit. Persze ez pénzbe kerül, de hosszú évek tapasztalata után mondhatom, hogy maga a későbbi bosszúságok, javítások elkerülése is megéri ebben a megoldásban gondolkodni. Ezen túlmenően állíthatom, hogy a módszeres ajánlatkérések, a szakmailag helytálló ajánlatok, a megfelelő anyagkiválasztás, konkrét anyagi megtakarítást is jelentenek, azaz a műszaki ellenőrként alkalmazott mérnöknek kifizetett díj jó része ezeken megtérül.

Persze kontárok itt is lehetnek, de miután ez kamarai regisztrációhoz kötött szakma, azért ritkábban. Ha ragaszkodunk a referencia bemutatásához biztosan jó szakembert választhatunk. 

Neked is van egy vidám, szomorú, tragikus, szóval tanulságos sztorid, ahol a mesterek megkeserítették az éled egy egyszerűnek tűnő feladat túlbonyolításával? Írd meg nekünk! A levelekből minden olyan információt kiszedünk, ami alapján egyértelműen azonosítani lehetne a résztvevőket, hogy ne egymással versengő kőművesek mártsák be a piacra betörni készülő gipszkartonosokat.

18 komment

Címkék: garancia építtető

A bejegyzés trackback címe:

https://mekkmester.blog.hu/api/trackback/id/tr206482455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsi 2014.07.08. 15:50:57

A normális mérnököt úgy hívják hogy kivitelező. Onnan kezdve van felelőssége, meg értelme a megbízásának. Addig amíg csak megbízom, hogy kvázi szócsőként működjön köztem meg a mesterember között, addig nincs.

Nézzünk egy egyszerű példát: csempézés. A esetben megveszem a csempét, keresek mesterembert, aki felrakja. Ilyenkor tökmind1 hogy egy mérnök - műszaki ellenőr - is azt mondja-e, hogy kérem ez a munka egy szar - attól még az én általam megvett csempe mehet a kukába. És a csempe nm ára lehet hogy 3x annyi, mint ami a felrakás költsége volna.
Ha kivitelezővel csináltatjuk a munkát, akkor a kivitelező megveszi a csempét, odahozza akkor amikor fel kell rakni, és felrakja. Ha megfelel, kifizetem, ha nem, akkor szedje le és vigye haza. Éppen ezért az biztosan nem lesz szarul felrakva, mert akkor a következő munkát már nem azzal a burkolóval fogja megcsináltatni a mérnök úr...

Mészáros Laci 2014.07.08. 16:01:23

@Nancsi:

van egy csomó eset, amikor hiába küldöd el a mestert, már nagy károd marad utána.

a tisztességről a megbízás előtt kell tájékozódni. csak nehéz.

cenzuratroll bosszanto 2014.07.08. 17:04:29

Miért jobb, ha a Mekk Elek brigádon felül a mérnök is pénzt kap a szar munkáért?

Csaxólok, láthatóan nem tűnt még fel, az új építkezéseken alapból szükséges nem csak a mérnök, a fidesz behajtógépezete (APEH) előír valami művezetőt is, vagy mi a lófaszt, oszt mégis egy hányadék amit kiadnak a kezükből.

cenzuratroll bosszanto 2014.07.08. 17:11:48

De ha már rémtörténetre vágysz:
18-as csőre való bilincs helyett a 22-es csőre való földelőbilincset rakta fel az észlény villanyszerelő a földelések összekötésére. Meghúzás után is lötyögött, és sem őt, a "NAGY SZAKEMBERT", sem azt a mocskos szemét államot amelyik előírta az ilyen gányoló kötelező alkalmazását nem érdekelte az, hogy életveszélyes az, amit kaptam. Szóval hagyjuk egymást, ha a szaki ennyit nem tud magától, akkor hiába van mérnök is a buliban további súlyos ezrekért, szart ér az egész a szakival az élen.
Oszt milyen mérnökről van szó? Azokról a jelöltekről, akiket a Műegyetemen megkérdezve tömegével válaszolják, hogy a Holdon elengedett toll kirepül a világűrbe? Na az ilyen ugyanúgy semmit sem ér, mint a szaki, hiába szerzi meg a büfészakos nulla tudást takaró diplomáját.

cenzuratroll bosszanto 2014.07.08. 17:12:46

Vagy esetleg arról a villamosmérnökről van szó, amelyik friss diplomával nem ismeri fel a kezébe nyomott alkatrészeket? Mert ilyen is van.

ózdi cigány 2014.07.08. 17:25:33

@Nancsi: Egyik ismerősöm apja volt a főváros ellenőre - nyugdíjas statikus mérnök - az egyik nagycsarnok kivitelezésénél. Kb 100 m2 csempét nem vett át és veretett le, csak mert nem volt egyenes. A mellétett 2 méteres léc és a fal között volt helyenként 1 cm hézag.

Never 2014.07.08. 17:31:32

Szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban teljesen magától értetődő, hogy egy komolyabb építkezésnél (komolyabb = családi ház és felette) a megrendelő megbíz egy teljesen független kontrollert, aki a tervezéstől a kiíráson és versenytárgyaláson keresztül a kivitelezésig és használatbavételig végig a megrendelő érdekeit képviseli.

Hozzáteszem, hogy ez a szolgáltatás nálunk sem elérhetetlen, és bőven meghozza az árát (sokszorosan).

A baj, hogy sok megrendelő csak azt nézi, hogy "húha, ez is pénzbe kerül" és azt nem, hogy pl. egy jó kontroller mérnök egy felső közép kategóriás családi háznál is súlyos milliókat (akár két számjegyet is) tud hozni a házhoz, úgy, hogy emellett a kivitelezés minősége is nagyságrendekkel lesz jobb.

Persze olyan kell, aki szigorúan független mind a fővállalkozótól, mind az alvállalkozóktól.

gizmo26 2014.07.08. 18:14:02

@cenzuratroll bosszanto: Azért van a kötelező 2-5 év gyakorlati idő, mielőtt bármilyen jogosultságot kap. 5 évig szarért-húgyért dolgozik, aztán már felismeri amit a kezébe raknak. Az egyetem nagyrészt csak elméletet tanít, a gyakorlatot az életben /és a gyakorlati idő alatt/ szerzi meg. Ez nem szakmunkésképző vazz.

gizmo26 2014.07.08. 18:16:12

Ezt apalit nem műszaki ellenőrnek hívják véletlenül? Felhívom a figyelmet, hogy abból is van többféle. Az építész/építőmérnök ért a csempézéshez, de a gázszereléshez meg a villanyhoz nem, de legalább úgy tesz, ha fizetnek neki. A gépész meg a vilamos műszaki ellenőr ugyanígy tesz a csempézéssel.

Csapee 2014.07.08. 19:12:08

@gizmo26: Milyen szép is lenne egy szobafelújításnál 1 melós dolgozna 3-4 mérnök meg vetésforgóban felügyelne. Amúgy meg hogy ne csak offba legyek, mindenről szerződés/papír a nyugodtabb alvásért.

gizmo26 2014.07.08. 20:09:38

Amúgy eleve ott kezdődik a dolog, hogy nem bízzuk meg a melóst feketén. Ha van számla és van szerződés, akkor van jogalapunk számonkérni őt a munkájáért.
Előzetesen kérni kell tőle tételes árajánlatot, ami alapjén szerződést lehet kötni. Na itt kellene valaki aki átnézi és ért is hozzá, mert a mesterünk hajlamos bizonyos tételeket kihagyni belőle, így látszólag olcsóbb tud maradni, mint a konkurens ajánlata. Pl. burkolásnál elfelejti az élvédőket, burkolatváltó profilokat, stb, majd utólag szól hogy ez is kellene, és a pótmunkának jól megnyomja a munkadíját, sőt még az anyagárral is trükközhet, ha ő vásárol.

gizmo26 2014.07.08. 20:12:30

A cikkíró pedig a mérnök meg technikus helyett a "műszaki ellenőr" szót használja ha kérhetném, mert ő képviseli a megbízó érdekeit.

gizmo26 2014.07.08. 20:13:32

@Nancsi: Amire te gondolsz, az nem kivitelező, hanem Felelős műszaki vezető. Nem véletlen van ott a nevében, hogy "felelős"...

GöTi 2014.07.08. 22:42:17

Kedvenc mondatom, miután részletesen elmagyaráztam a kivitelező szakmunkásnak a feladatokat a megrendeléskor, mindent megígért, majd beleszart minden elvárható minimum színvonalba is:
- "Jóóúóó lesssz az!"
- Anyádnak te barom!

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.07.09. 07:34:31

Egy mérnöknek nem ez a dolga. Inkább egy műszaki ellenőrnek szóljon.

gigabursch 2014.07.09. 08:17:56

Jó munkához idő kell, a szarhoz még több.

Ennyi.

Használható mérnök sincs minden sarkon, ezt nem árt tudatosítani a megrendelőkkel.

Szakiból meg bőven.

Tőlem ablakcserekor előzetes 18 árajánlat kérésből 12-en adtak árajánlatot. Elég egyszerű volt mert megmértem a nyílászárók méreteit (innen van még 0-2 cm lötyögés, ezért volt előzetes), műszaki paraméterek (3 üveg, 6-8 kamra, hőtükrőző fólia, redőny+szunyi, stb).
12-en válaszoltak.
6-ot hívtam meg pontos felvételre
4-en érkeztek meg
2-an azóta is válaszolnak a pontosító kérdéseimre
1-et elhajtottam.

maradt 1.

más:
Villanyszerelés dettó.
Csodálkozott a faszi, hogy addig nem fizetem ki, amíg a szemétdombját ki nem takarítja.
Utána tartja a markát, én kérem a számlát (bank miatt kellett), mire mondja, hogy nincs nála a számlatömbje, de majd bedobja a számlát.
Mondom nem bedobja a számlát, hanem elballag és hozz a számlatömböt.
De két nap után már csak az APEH-hal a hóna alatt jöjjön. Gyakorlásképpen.

Azóta is jön.

Mastadoc 2014.07.09. 12:07:59

Mint azt már többen is megjegyezték, a felelős műszaki vezető feladatairól elmélkedett a mérnök.

Az már Magyar sajátosság (szegénységi bizonyítvány?) vagy kimondom egyszerűen: csóróság, hogy a legtöbb éppíttetőnek nem hogy a felelős műszaki vezetőt nincs pénze megfizetni, de a jó szakembereket sem. (Arról külön beszélhetnénk, hogy miért van az elterjedve, hogy aki építkezik az tele van lóvéval, ergo húzzuk le a lehető legjobban). Hiába vannak a törvényi előírások, mindenki törekszik okosba' megoldani. Amikor meg a kivitelező vagy a brigád ajánl műszaki vezetőt, hát ... nem az az ember lesz aki beleköt az élő fába is, ha eltérést tapasztal.

Mondom ezt úgy, hogy jelenleg is építkezem.

Egy szerződés tényleg sokat tud javítani az elvégzett munka minőségén. Azt mindenkinek csak ajánlani tudom. Kóklerek, lehúzásra szakosodott brigádok/emberek mindig is lesznek, azokat elkerülni sajnos lehetetlen. Az meg aki ár/érték arányban is megfelel, az általában fullon van munkával így nehéz beférni a naptárba, de nem lehetetlen.

A mérnök úrnak pedig innen üzenem, hogy értem én, hogy szarul megy neki és a kollégáinak, de ha olcsón és jól dolgozik, akkor több lesz a megrendelés. Ennyi. Mi is csórók vagyunk. (Példaként csak azt hoznám fel, hogy a megkerestem 8 tervezőt. A legolcsóbb ajánlat 210eFt-os ajánlatot adott, természetesen számla nélkül és csak a tervekre. Ha a papírmunkát is kértem volna ill statikát meg esetleg számlát, akkor egy sem állt meg 300 eFt alatt. Ja és sértésnek vették, hogy az előzetes vázlatukon "rengeteg" módosítani valót jeleztünk [konkrétan a saját ötletüket valósították meg és tojtak az előzetes megbeszélésen elhangzottakra] Aztán egy baráti beszélgetés során ajánlottak egy hölgyet, aki úgy tervezte meg ahogyan azt mi szerettük volna, megcsináltatta a statikát segített az építési engedélyben meg ahol tudott, mindezt 150e Ft-ért )

hungarisztan 2014.07.24. 19:36:40

Szerintem fordítva ül a lovon az, aki úgy véli, szakipari munkákat mérnöki felügyelettel kell elvégeztetni. Ez ugyanis luxus, és se a mérnöknek, se a többi szereplőnek nem jó.

Svédországban ez úgy megy (lehet köpködni), hogy villanyhoz, vízhez, gázhoz csak az érhet, akinek minősítése van (a minősítés nem egyenlő a képesítéssel). A minősítést folyamatosan meg kell újítani, nincs olyan, hogy valaki '79-ben megszerezte a vízszerelő papírt és azóta csak elissza az agyát. A minősítés alapja pedig a) a tanfolyami részvétel, ahol a mérnökök elmagyarázzák az általuk kidolgozott (folyamatosan megújuló, az egyre fejlődő piaccal lépést tartó) technológiák értelmét, fontosságát és kivitelezési módját, illetve b) az ezek alapján kidolgozott, országosan kötelező szabványok ismeretéből és alkalmazásából tett elméleti és gyakorlati vizsga.
A minősített szakember jogosultságot szerez tanusítvány kiállítására, ezzel párhuzamosan bekerül a minősített szakemberek kereshető adatbázisába. További előírás a mesteremberek fele a kötelező biztosítás, ami 10millió (!) korona értékig ad fedezetet az általuk okozott kárra, akár azután is, hogy a cégük megszűnt, vagy nyugdíjba mentek vagy meghaltak. (Apró hab a tortán, hogy itt minden létező személyes és céges adat szabadon hozzáférhető mindenkiről, így jóval nehezebb (és a kötelező szakmai felelősségbiztosítás miatt fölösleges is) folyamatosan becsődölő céggyárban gondolkodni, mert három klikkeléssel látható, hogy egy személyhez hány cég tartozik – márpedig minek egy normális építési vállalkozónak 15 cég? Az már eleve bűzlik, hogy valami rosszban sántikál, értelmes ember árajánlatot sem kér tőle.

Amelyik kivitelezés nem a szabványok szerint, minősített szakemberek közreműködésével zajlik, tehát amiről nincs tanusítvány, arra az építkezésre/felújításra a biztosító nem köt biztosítást. Az meg azzal egyenértékű, hogy az ingatlant nem lehet eladni, mert nincs az a hülye, aki bevállalná, hogy egy esetleges csőtörés esetén eláztat maga alatt 3 lakást, és a kártérítés/helyreállítás összértéke egy lakással egyenértékű...

Feltalálták a melegvizet? Fenéket. A középkorban ezt úgy nevezték, hogy céh – ami nem más, mint a mesteremberek önszerveződő-önszabályzó köre, amelyik kiveti maguk közül a kóklereket, és csak annak ad mesterlevelet, aki ért ahhoz, amit csinál.

(Más kérdés, hogy a svéd ingatlanpiac sajátosságai miatt eleve el sem lehet kezdeni egy okosba' kitalált felújítást, mert itt a társasházak úgy működnek, hogy az egész háznak beleszólása van azokba a dolgokba, amelyek a többi lakót is érintik. Így az ún. bostadsförening (lakóközösség) engedélye szükséges mindenhez, ami víz, villany, gáz, fűtés, csatorna, nyílászárók, fődém, főfalak, szellőzés stb. És ha a föreninghez olyan tervvel kopogtatsz be, amit nem minősített szakember készített, akkor a garantált válasz a vétó, mert a förening dolga, hogy a többi – az összes – lakó érdekét képviselje, márpedig az nem opció, hogy spórolásból felfogadsz egy k-európai kőművest, aki életében nem látott még vízzáró festéket, 1 év múlva eláztatsz 3 lakást, okozol 2 millió korona kárt, amire nincs se biztosításod, se fedezeted, a többi lakó meg szív miattad.)

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a lakásfelújítás munkadíja nagymértékben leírható az adóból, mert ezzel is ösztönzik az embereket arra, hogy ne engedjék lepusztulni, elavulni a lakókörnyezetüket, illetve a folyamatos apróbb felújítással elejét vegyék a jóval drágább, nagyobb tatarozásnak. Nem mellesleg ez az ösztönzés munkahelyeket is teremt, és persze jobb életminőséget azoknak, akik okosan élnek a lehetőségekkel.

Az egész rendszer ki van találva, végig van gondolva, csak le kéne koppintani. (Bár ha jobban belegondolok, hiányzik a fenének még egy korrupt, mutyizós látszatintézmény, ami Mo-n szükségszerűen lenne belőle...)
süti beállítások módosítása